Otkriven način kako da wireless internet bude i do deset puta brži

Foto: 123rf

UHVATITI dobar Wi-Fi signal na bilo kakvim masovnijim događanjima praktički je nemoguće, no znanstvenici s MIT-a vjeruju da su našli rješenje i za taj problem, piše CNN.

Kako bi svi imali dobar bežični signal na kolodvorima, sajmovima ili u sportskim dvoranama potrebno je instalirati gomilu rutera, a tu se javlja i problem interferencije signala zbog čega veza može biti katastrofalna.

Znanstvenici s američkog tehnološkog instituta u Massachusettsu (MIT) razvili su algoritam koji signale obrađuje tako da više rutera može slati informacije prema istom bežičnom spektru bez interferencija.  

Tijekom testiranja, izmjerili su 3,3 puta veću brzinu od uobičajene, a dodatnim ruterima mogli bi je povećati do deset puta. Sustav je testiran na Roomba robotima koji su u laboratoriju simulirali ljude koji se kreću na nekom okupljanju.

Tim s MIT-a pokrenuo je tvrtku MegaMIMO koja će pregovarati s drugim tvrtkama oko komercijalizacije ove tehnologije, a to znači da ćemo deset puta brži bežični internet ipak još malo pričekati.

 

Pročitajte više