Bakićev Bik izložen u prizemlju kuće koja je izazvala zgražanje Zagrepčana

Foto: Cropix

PRIJE DVIJE godine javnost se zgražala nad pročeljem luksuzne vile u centru Zagreba, na kojem nema ni balkona ni prozora. Radovi su sada privedeni kraju i konačno je otkrivena fasada prema Preradovićevoj ulici, a u izlogu u prizemlju kuće vidi se skulptura bika koju je izradio kipar Vojin Bakić.

Skulptura je inače brončani odljev poznatog kipa koji je Bakić izradio 1956. godine, a najavljeno je da će biti postavljena u ostakljenom prizemlju kuće koje podsjeća na galeriju. Zamišljeno je, naime, da taj galerijski dio pročelja bude svojevrsna komunikacija s prolaznicima.

U svijetu postoje još dva odljeva ove slavne skulpture. Prvi je postavljen 1961. godine u Belgiji, u parku skulptura u Antwerpenu, a drugi se nalazi u njemačkom gradiću Glonnu. Potonji je odljev izrađen 1959. godine, a bio je namijenjen za gradski park u gradu Marl.

Kuću je projektirao poznati portugalski arhitekt Eduardo Souto de Moura, dobitnik najvažnije arhitektonske nagrade, u suradnji s domaćim arhitektima 3LHD. Fasada prema Preradovićevoj ulici nema ni prozora ni balkona, pa su Zagrepčani ovo zdanje usporedili s tvrđavom ili bunkerom.

Vlasnik kuće od 850 kvadrata u Preradovićevoj ulici je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih Hrvata Ante Vlahović, predsjednik NO-a Adris Grupe.

Pročitajte više