Ovaj kandidat iz MasterChefa već ima impresivnu karijeru u ugostiteljstvu

Foto: Press

NATJECATELJ MasterChefa Filip Pleteš već je ostvario zapažen uspjeh u ugostiteljstvu te dobio brojna priznanja.

29-godišnji Filip dokazao se kao barmen u brojnim hrvatskim barovima.

"Hotelijersko-turističku školu Opatija završio je s odličnim uspjehom 2010. godine. Nakon završetka škole stručno se usavršavao po cijelom svijetu. Sam za sebe kaže da je stjecao iskustvo i vještine na svih sedam kontinenata, a od škola koje je završio ističe European Bartending School u Ateni, zatim Court Master Sommeliers u Londonu i Cigar Society u Beogradu. Posebno je ponosan i na završene edukacije u Finlandia Midnight Sun Societyju u Helsinkiju, Metaxa Brand Ambassador Classu u Ateni i Brugal Brand Ambassadoru u Puerto Plati", stoji u njegovoj biografiji.

Od svojih radnih iskustava ističe poziciju bar-menadžera Holland America Cruise Linea, zatim operacijskoga menadžera Nikki Beach Marbelle te glavnog barmena/somelijera u Sophie's Restaurantu i The Dean Hotel Dublinu, kao i glavnog brend-menadžera u Brown Forman West Balkansu. Većinu svog radnog vijeka proveo je u inozemstvu.

Najmlađi barmen u povijesti Royal Caribbeana

Posao je počeo učiti na jednom od najvećih kruzera Royal Caribbeana.

"Kruzer je imao 21 bar različitih žanrova, od pool-barova do martini-barova. U svakom je radilo pet ljudi. Počeo sam u sports-baru. S Jamajčaninom, Rumunjkom, Filipincem i Južnoafrikancem. Neki od njih baš i nisu govorili engleski. To je bio pravi kulturološki šok", ispričao je ranije Pleteš za Plavu kamenicu. Kad je radio na Royal Caribbeanu, imao je 21 godinu te je i danas najmlađi barmen u povijesti tog kruzera.

U Hrvatskoj se razvijao u Dubravkinom putu, a vodio je i radionice na Pučkom otvorenom učilištu.

"Ako čovjek ne želi biti najbolji u tome što radi i ponositi se svojim poslom, ne treba ni raditi", naglašava ovaj dečko iz Kostrene svoju životnu filozofiju.

Kad se prijavio na Masterchef, Filip je sebe predstavio kao osobu koja se rado opušta uz dobru dominikansku cigaru i škotski viski i koja je zaljubljena u španjolsku kuhinju.

"Završio je školu za barmena u Grčkoj, školu za somelijera u Londonu (za viski i vina), školu za Havana-somelijera za cigare na Kubi. Četvrtinom je Talijan, tečno govori talijanski jezik, koji je naučio prije hrvatskog. Govori tečno i španjolski i engleski te zna osnove portugalskog i francuskog. Velika mu je želja jednom imati tapas-bar. U potrazi za novim izazovima i iskustvom prijavljuje se u MasterChef sa svojim kumom, koji ipak nije prošao u daljnje natjecanje. Svoja jela Filip rado začini viskijem, timutskim paprom, ružmarinom, crnilom od sipe ili curryjem", stoji u njegovoj natjecateljskoj biografiji.

Pročitajte više