Ove stvari zbilja ne biste trebali držati u kupaonici

Ilustracija: 123RF

PREMA nekim istraživanjima, u kupaonici svakog dana provedemo pola sata. To je prostorija u kojoj držimo veću količinu kozmetike, no ne bi se baš sve što držimo u kupaonici tamo trebalo nalaziti.

Nekim predmetima vlaga i toplina koje vladaju kupaonicom skraćuju životni vijek.

Sapun

Za razliku od drugih predmeta s popisa, sapun očito morate držati u kupaonici, no trebali biste pripaziti gdje. Ako vam stoji na rubu kade, nedaleko od mlaza vode, to će mu skratiti vijek trajanja. Najbolji način za čuvanje sapuna jest u jednoj od onih posudica s rupicama kroz koje se cijedi. Tu posudicu postavite negdje izvan tuša ili kade.

Kistovi za make-up

Kod njih je najvažnije da ih redovito čistite i dobro osušite prije ponovne uporabe. Najbolje je pohraniti ih na suhom mjestu, po mogućnosti u čaši s dlačicama okrenutima prema gore. Vlaga i toplina u kupaonici pospješuju razvoj plijesni i bakterija, koje ćete potom prenijeti na kožu.

Parfemi

Čuvanje parfema u kupaonici može negativno utjecati na njihov sastav. Parfeme je najbolje držati u ormarićima izvan kupaonice.

Ručnici

Korišteni i vlažni ručnici u kupaonici su recept za katastrofu. Zbog topline i vlage u njima se razvijaju bakterije koje ćemo potom prenijeti na kožu. Idealno bi bilo da ručnike perete nakon tri korištenja te da ih pustite da se potpuno osuše između korištenja.

Britvice

Para i vlaga uzrokuju hrđu koja može oštetiti vašu kožu. Čak i ako ih očistite nakon korištenja, čuvanje britvica u kupaonici može skratiti njihov vijek trajanja

Kreme za lice

Ako nisu dobro zatvorene, vlaga potiče razvoj bakterija u njima. A svaki put kad se tuširate u vrućoj vodi, para utječe na njihov sastav. Idealno bi bilo da ih čuvate u ladici izvan kupaonice ili u hladnjaku.

Nakit

Zbog vlage će prije oksidirati, izgubiti sjaj i potamniti. Osim ako je riječ o čistom zlatu, vaši najdraži komadi nakita sačinjeni su od legura koje različito reagiraju na vlagu.

Vaš telefon

Nije baš pametno koristiti ga dok ste na WC-u, ali ni dok uživate u kupki.

Kućni ogrtač

Poput ručnika, i u ogrtačima se zbog topline i vlage razmnožavaju bakterije. Umjesto na vješalicu u kupaonici, objesite ga negdje na suhom.

Četkice za zube

I njih očito morate držati u kupaonici, no pripazite da su što dalje od WC školjke ili u ormariću s vratima. Osim toga, trebale bi biti odložene tako da se između upotreba potpuno osuše.

Pročitajte više