Ovi krimići postigli su velike uspjehe, jeste li ih već gledali?

Foto: Shutterstock

IAKO je kriminalistički žanr oduvijek okupirao veliki broj gledatelja, u posljednjih nekoliko godina pratimo pravi boom ovakvog sadržaja. Gledatelji diljem svijeta s nestrpljenjem čekaju nove epizode omiljenih krimi serija i filmova iz tjedna u tjedan, a postoji nekoliko razloga zašto nas ovaj žanr toliko privlači. U nastavku pročitajte više o njima te pronađite preporuke za neke od najzanimljivijih krimi serija i filmova danas.

Podižu napetost i uzbuđenje

Neki od glavnih razloga zbog kojih ljudi vole krimi serije i filmove su osjećaj uzbuđenja i napetosti koje ovakvi sadržaji izazivaju. Krimi žanr naglašava mračnu stranu ljudske prirode, što daje uvid u još jednu stranu ljudskog postojanja, ali i omogućava proučavanje psiholoških i socioloških aspekata ljudskog ponašanja. 

Priče koje se bave tamnom stranom ljudske prirode i zločinima koji su dio njih privlačile su pažnju publike još od 19. stoljeća, kad je Edgar Allan Poe objavio "Umorstva u Ulici Morgue" i time postavio osnove za moderni krimi žanr. Nakon njega je ovaj žanr dodatno popularizirala i Agatha Christie svojim romanima, a poslije i ekranizacijom jednog od najpopularnijih detektiva svih vremena, Hercula Poirota.

Foto: Pickbox

Jedna od serija koje su tako napete i uzbudljive da drže pažnju gledatelja čitavo vrijeme je Slučaj podmornice Vigil (Vigil) koja je dostupna na Pickbox NOW streaming servisu. Rušila je rekorde gledanosti u Velikoj Britaniji, a prati događaje nakon nestanka člana posade nuklearne podmornice Vigil. Napeta atmosfera dodatno je pojačana time što se radnja odvija u podmornici, a prati i teme nacionalne sigurnosti.

Foto: Pickbox

Vježba opažanja i zaključivanja

Osim što nas krimići čine uzbuđenima, oni mogu biti i dobar alat za vježbanje opažanja i zaključivanja. Vrlo često sadrže misteriozne zaplete i neočekivane preokrete, što gledatelje tjera na pomno praćenje radnje i detalja kako bi shvatili što se zapravo dogodilo, ali i kako bi mogli predvidjeti tko je glavni krivac. 

Mnogi krimići napravljeni su tako da gledatelj zajedno s detektivom rješava misterij, što stvara još jednu dozu uzbuđenja i potiče logičko razmišljanje. Posebno je dobar osjećaj kada kao gledatelji uspijemo riješiti misterij prije samog junaka.

Gledatelji se mogu poistovjetiti s nepravdama

Krimi žanr popularan je i zato što se bavi važnim temama poput pravnog sustava, policije i pozicije žrtava zločina. U mnogim serijama i filmovima ovog žanra protagonisti su pripadnici pravnog sustava, što gledatelje potiče da zamjećuju dobre i loše strane pravosuđa te da promisle o tome što može pomoći žrtvama zločina. Isto tako, važni likovi često su policajci i detektivi koji rješavaju krimi zagonetke ili su pak pripadnici korumpiranog dijela policije, što gledatelje također intrigira i potiče na razmišljanje. 

Ako ste ljubitelj krimića koji u svom središtu imaju rad institucija, pogledajte seriju Noćni pozivi (The Responder). Bavi se nepravdom u radu policije i hitne službe, a radnja prati policajca Chrisa Carsona (Martin Freeman) te je atmosfera u seriji vrlo realna, ali i pomalo jeziva zbog mnogih naturalističkih scena.

Foto: Pickbox
 

Kompleksni likovi i radnja

Kako bi krimić bio dobar, njegova radnja mora biti dobro i detaljno promišljena, baš kao i karakterizacija i razvoj likova. Budući da je tržište trenutno bogato ovakvim sadržajima, jedino će oni najkvalitetniji, čiji tijek nije lako predvidljiv, zadržati pažnju gledatelja. 

Likovi u krimićima često su kompleksni i daleko od stereotipnih podjela na dobre i loše. Njihove slojevite osobnosti i ponašanje su ono što također privlači gledatelje, posebice jer naglašavaju kako je rijetko što u životu crno-bijelo, pa tako i počinitelji zločina ili sami detektivi. Isto tako, radnja mora biti zanimljiva i kompleksna s nekoliko iznenađujućih preokreta kako bi držala pažnju gledatelja.

Serija Špijunski ured (The Bureau), koju je Le Figaro proglasio najboljom francuskom serijom ikada, a New York Times stavio na treće mjesto najboljih internacionalnih serija posljednjeg desetljeća, odličan je primjer zanimljive radnje i kvalitetnog razvoja likova. Ova špijunska serija prati rad francuske obavještajne službe, nepravilnosti u njezinom radu te političke zakulisne igre koje utječu na nacionalnu sigurnost.

Foto: Pickbox

Visoko kvalitetna produkcija

Kao što smo već naveli, tržište je puno kriminalističkih sadržaja i sve više njih se radi u vrlo visokoj produkciji. Neki od njih rađeni su po knjigama koje je trebalo adekvatno prilagoditi za film ili seriju, što zahtijeva i vrhunske scenografe i redatelje. Komplicirane emocije koje pratimo u krimićima zahtijevaju i vrlo uvjerljivu glumu, pa ovaj sadržaj privlači i sve više najboljih glumaca koji se žele okušati u novim izazovima.

Krimi serija Shetland rađena je po romanima Ann Cleeves i okupirala je gledatelje diljem svijeta. Prati detektiva Jimmyja Pereza (Douglas Henshall) i njegov tim dok rješavaju zločine u ruralnom okruženju Shetlandskih otoka. Ova serija osvojila je dvije BAFTA Scotland nagrade, što ne čudi s obzirom na vrhunsku produkciju i glumu.

Foto: Pickbox

Nova uskrsna tradicija

Danci tradicionalno gledaju krimi sadržaje za Uskrs pa to može postati nova tradicija i za sve hrvatske ljubitelje ovog žanra. Sve serije spomenute u članku možete pronaći na Pickbox NOW streaming servisu, koji se fokusira na donošenje drukčijeg sadržaja gledateljima.

U ponudi su najbolje krimi britanske serije, filmovi snimljeni po romanima V.C. Andrews te europski filmovi koji dolaze u sklopu posebnog projekta Streaming Europe.

Mnoge će razveseliti i ponuda skandinavskih krimića popularnog skandinavskog streaming servisa Viaplay, poput drame Smisao života (Meaning of Life), serije Neizvjesnost (Limbo) ili dokuserije o Nataschi Kampusch. Čitav sadržaj dolazi s titlovima, a dodatna prednost je što nema reklama.

Pickbox NOW je trenutno najpristupačniji streaming servis u Hrvatskoj koji korisnici mogu aktivirati već od 3.85 eura mjesečno. Može se gledati kao samostalan SVOD preko računala, mobitela i tableta, na Smart TV-u preko aplikacije ili castanjem koristeći Chromecast te preko najvećih regionalnih operatera kroz predefinirane pakete ili dodatnu naplatu.

Želite li prvi dobivati informacije o novim serijama, premijerama, sezonama i filmovima, dovoljno je registrirati se, a cjelokupnu ponudu paketa pogledajte ovdje i uživajte u hit serijama i filmskim pričama.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Pickboxom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više