Ovi su hrvatski glazbenici pjevali HDZ-u

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Posljednjih dana po društvenim mrežama dijele se fotografije Mije Dimšić kako pjeva i svira gitaru ispred božićne jelke. Ne bi tu bilo ništa neobično da jednu fotografiju nije objavio Mislav Herman, šef zagrebačkog ogranka HDZ-a.

Ispada da je Dimšić pjevala baš zagrebačkim hadezeovcima, na obilježavanju 34 godine postojanja te slavne podorganizacije. Proslava se održala još 21. prosinca, ali se pjevačica, iz nepoznatog razloga, nije pohvalila tim nastupom. Možda bi to dovelo do političkog sukoba interesa, jer je prije pet godina pjevala na riječkom obilježavanju Dana žena, eventu u organizaciji SDP-a.

No, Mia Dimšić samo je posljednja u glazbenom katalogu HDZ-a - u nepunih 35 godina stranke na njihovim skupovima nastupao je niz različitih glazbenika. Pa pogledajmo i poslušajmo.

HDZ Band aid

Jedan od najslavnijih glazbeno-političkih ispada dogodio se davne 2007. godine. Tada je Jacques Houdek na Općem saboru HDZ-a zapjevao "HDZ zna", prilično jezivu kompoziciju koju su sklepali Dražen Žanko i Fedor Boić. Snimka je proglašena himnom HDZ-a, a do danas je ušla u kanon domaćeg YouTubea. Ili Jubitoa, ako ćemo biti u duhu vremena.

Jacques se godinama kasnije, nešto manje politički promoćurno, priklonio Miroslavu Škori i Domovinskom pokretu.

"Miroslav Škoro sve je napravio kako treba. Ako to narod nije prepoznao, Bože, budi nam na pomoći", izjavio je 2019., u pripremi za predsjedničke izbore. Od aveti prošlosti ipak je teško pobjeći, pa tako legendarne snimke pjevanja Sanaderu možete pronaći na oglasniku i upotpuniti svoju glazbenu kolekciju vrhunskom kvalitetom.

Te večeri Moju domovinu zajedno su zapjevali Ivan Mikulić, Ivana Kindl, Jacques Houdek, Nina Badrić, Đani Stipaničev, Ivana Banfić, Nera Gojanović, Mladen Grdović, Dražen Žanko, Mišo Kovač i Miroslav Škoro.

Na istom eventu nastupila je i klapa Intrade, a na pozornici im se pridružio i Ivo Sanader te s njima, pun emocije i domoljublja, zapjevao Croatio, iz duše te ljubim.

Dražen Žanko 

Od sudionika legendarnog skupa, Dražen Žanko ime je koje se najčešće spominje u kontekstu vladajuće stranke. S HDZ-om surađuje desetljećima kroz pisanje, skladanje i pjevanje pjesama, ali i kroz druge aspekte.

U aferi Fimi media, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević optužila ga je da je stranački novac u kuvertama nosio drugim pjevačima. 

"Moja je uloga u cijeloj priči s HDZ-om bila umjetnička - pisao sam pjesme, kreirao program, ali nikada nisam govorio s izvođačima o novcima niti sam ugovarao gaže. Ponekad bih im, kao kolega kolegi, odnio kuverte, ali nisam znao koliki su iznosi u njima. Nikad se nisam u to petljao", izjavio je Žanko tom prigodom.

Od nešto recentnijih događaja, ostaje zapamćena Žankova pjesma za 25 godina mladeži HDZ-a. Žanko se odvažio i napravio nešto što bi trebalo zvučati urbano i moderno, uz disco podlogu i jake basove. Rezultati su… Pa, egzotični.

Ipak, isplati se vidjeti Žanka kako pjeva dok iza njega razdragana stranačka mladež maše zastavicama. Jedino se Tomislav Karamarko, koji stoji u prvom redu, nije baš uživio (0:19).

Dino Dvornik

Žanko je preko svoje firme Adria-Pro organizirao i koncert za mladež HDZ-a u Splitu. Zapravo se radilo o neslužbenoj (i neuspjeloj) predsjedničkoj kampanji Jadranke Kosor. Dino Dvornik je odabran kao netko tko bi se trebao svidjeti mladima. 

Dvornik je za tu priliku snimio pjesmu Pokrenimo Hrvatsku, koju su do sada svi (vjerojatno namjerno) zaboravili. Neki od zanimljivijih stihova su "rade kako njima štima, rade sve po svoju, ko još može gledat u crvenu boju" i "žuti žutuju, a crveni putuju". Možda treba napomenuti da je pritom mislio na SDP, jer su i njih već svi zaboravili.

Na koncertu je sve išlo super dok se kao podrška nije pojavio Stoka. Kako su tada pisali mediji, Žanko se namrštio kad je čuo "ulični jezik i vulgarizme". Tko zna, možda je baš to presudilo Jadranki Kosor na izborima.

Miroslav Škoro

Prije nego što se odmetnuo od matične stranke, Škoro je u HDZ-u pjevao svima kojima se pjevati moglo. Na prijelazu tisućljeća aktivno se angažirao u predsjedničkoj kampanji Mate Granića, 2007. je pjevao Sanaderu, 2009. novoizabranoj Jadranki Kosor, a 2015. Karamarku. Bilo je tu i nastupa na lokalnoj razini, ali članak bi postao predug da ih se krene nabrajati.

Iz Škorine muzičko-stranačke karijere mogu se primijetiti dvije stvari. Prva je da su svi kojima je pjevao nakon sljedećih izbora postali politički mrtvaci. Kad je osnovao vlastitu stranku i počeo pjevati sam sebi, desila mu se ista stvar.

Drugi problem je da je Škoru za licemjerje i nedosljednost, potpuno opravdano, prozvao nitko drugi nego Njonjo. Kad ti se to desi, stvarno je vrijeme da preispitaš životne i karijerne odluke.

Mladen Grdović

Grdović je bio dugogodišnji član HDZ-a, a osim što je pjevao i nastupao, ima i vlastitu pjesmu od toj stranci. 

"Kad je bilo najteže, rodio se HDZ
I zauvijek s njim smo mi, nek nam vječno poživi."

Ovako emotivni stihovi nose određenu težinu. Na nju se Grdović pozvao kada je država htjela srušiti ilegalno izgrađene apartmane koje je kupio. "Pjevao sam za HDZ i mislim da će premijer Sanader shvatiti ovo što vam govorim. Predobri smo prijatelji da bi Sanader sada ovo rušio", rekao je tada pjevač.

Najavljivao je i kako će svojim tijelom spriječiti rušenje. Nije poznato kako je završio epski okršaj između Grdovića i bagera, ali pretpostavljamo da je bager izvukao deblji kraj jer je Grdović u HDZ-u ostao još petnaestak godina. A i onda nije sam izašao, nego su ga izbacili nakon što se kandidirao za saborskog zastupnika bez suglasnosti stranke.

Prljavo kazalište

Još od mitskog zabranjenog koncerta 1989., prljavci su shvatili gdje je lova i koje stranke se treba držati. Od tada su nastupali u brojnim HDZ-ovim predizbornim kampanjama i postali dio trajne stranačke glazbene postave. 

Jedna od zabavnijih epizoda dogodila se 2007., kada ih je za lokalne izbore u Šibeniku pokušao angažirati SDP. Tada su ih SDP-ovci optužili da muljaju kako nastupaju u Njemačkoj i zato ne mogu doći. Prljavci su zapravo na isti datum nastupili na skupu HDZ-a.

Suradnja je prestala 2015., kada su prljavci odlučili da neće pjevati nijednoj stranci. Bez obzira na to, od Kolinde su prije šest godina dobili povelju Republike Hrvatske "za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda rock-glazbe u povodu 40. obljetnice (benda, op.a.)".

Na dodjeli je bivša predsjednica dodala još puno domoljubnih kolindizama koje ćemo humano preskočiti.

Bonus: Thompson

Najpoznatiji hrvatski domoljubni pjevač nije na ovom popisu jer je od HDZ-a bio plaćen da pjeva, nego, prema optužnici u slučaju Fimi media, da ne pjeva. 

Tužiteljstvo je ustvrdilo kako je 2007. od Sanadera dobio 500 tisuća eura da ne pjeva nikome prije izbora, a Thompson je rekao da je dobio samo 50 tisuća kuna za obnovu crkve u Čavoglavama. Bez obzira na iznos, time se upisao u povijest HDZ-a (a vjerojatno i svijeta) kao glazbenik kojem netko plaća nenastupanje.

***

Ima još puno imena koja su u ovom ili onom momentu bila dio HDZ-ovog glazbenog arsenala - Vanna, Shorty, Drele, Jurica Pađen, Lana Jurčević… Zapravo je u hrvatskom mainstreamu teže naći nekoga tko nije pjevao za HDZ nego nekoga tko je. 

No, sve manje estradnjaka odlučuje se na takve suradnje, vjerojatno jer su se prethodni opekli na kritiku javnosti. Zbog toga se nameće pitanje koje vam sigurno ne da spavati - što će na skupovima slušati mladi hadezeovci budućnosti? 

To bi mogao postati ozbiljan problem, jer se u javnosti još uvijek moraju praviti da preziru ono što bi najradije slušali. 

Pročitajte više