Ovih 9 pjesama dokazuje da narod ne zna uvijek izabrati pravog pobjednika Dore

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

NIJE zlato sve što sija - s dobrom starom narodnom itekako će se složiti devet izvođača s našeg današnjeg popisa. Svi su oni, naime, u proteklih 25 godina krenuli po pobjedu na Dori i u tome nisu uspjeli, ali je njihova pjesma postala - megahit! Donosimo pjesme koje su kiksale na putu za Eurosong, ali su s vremenom postali bezvremenski hitovi, a nekim danas ogromnim zvijezdama doslovno i započele karijere.

"Nek' te zagrli netko sretniji" - Tony Cetinski (1993.)

Godine 1993. Tony je bio tek "sin Mirka Cetinskog" s nekoliko dobrih pjesama u džepu, a upravo ga je ovaj hit vinuo među zvijezde i Hrvatskoj pokazao da je slavni istarski šansonijer Mirko dobio svog nasljednika. Pjesma je na Dori završila na šestom mjestu, ali je do danas ostala jedan od Tonyjevih najvećih hitova koje obavezno pjeva na svim koncertima. Samo godinu nakon ovog hita, Tony je opet probao na Dori, i to s još većim uspjehom - pobijedio je i predstavljao nas na Eurosongu s pjesmom "Nek' ti bude ljubav sva".

"Good Boy" - Minea (1995.)

Nakon što je postalo jasno da se megapopularna Tajči nema namjeru vratiti u Hrvatsku i nastaviti svoju karijeru teen zvijezde, došlo je vrijeme za neko novo ime. Dora 1995. pokazala se kao pravo mjesto, Renata Končić je postala Minea, dogodio se "Good Boy", a ostalo je povijest. Minea je preko noći postala glavna i tada jedina tinejdžerska zvijezda u Hrvatskoj, pa ju nije previše brinulo što je na svojoj prvoj Dori, s hitom koji joj je obilježio karijeru, osvojila tek osmo mjesto.

"Sexy Cool" - Divas (1996.)

U vrijeme kad su Spice Girls, En Vogue i TLC osvajali vrhove svjetskih top-lista, članice zagrebačkog zbora Zvjezdice odlučile su oformiti prvi hrvatski ženski pop bend. Ivana, Marija, Maja i Martina su se nazvale Divas, a njihova prva pjesma bila je spoj funka, soula i seksepila. Na Dori su završile na desetom mjestu, ali upravo je tad počela njihova blistava karijera koja je uključivala tri albuma i suradnju s najvećim imenima regionalne scene. Raspale su se desetak godina kasnije, ali njihova je prva pjesma ostala pravi pop evergreen.

"Idi" - Petar Grašo (1997.)

Grašu su u njegovoj početnoj glazbenoj fazi zvali "novim Oliverom", što zbog sličnog glasa, što zbog činjenice da je Oliver na Dori 1995. pjevao upravo Grašinu "Boginju". Nakon što je postao "novo vruće ime" glazbene scene, nastupom na Dori 1997. strelovito je krenuo do zvijezda. Iako je po estradnim legendama bio miljenik tadašnje urednice Dore Ksenije Urličić te veliki favorit za pobjedu, ista mu je izmaknula za nekoliko bodova pa je završio na drugom mjestu, a na Eurosong su otišle djevojke iz grupe E.N.I.

"Kao rijeka" - Vanna (2000.)

Baš poput Graše, i Vanna je s jednim od svojih najvećih hitova zamalo otišla na Eurosong - za nekoliko bodova 2000. godine pretekao ju je Goran Karan s "Kada zaspu anđeli". Ipak, "Kao rijeka" postala je i ostala jedna od njezinih najljepših i najpoznatijih balada, a baš poput Tonyja, i ona je čaroliju eurovizijske pozornice iskušala godinu kasnije, odnosno 2001. godine, kad je na Dori pobijedila sa "Strunama ljubavi".

"Za tebe stvorena" - Vesna Pisarović (2001.)

Na vrhuncu svoje karijere na put do pobjede odlučila je krenuti i Vesna Pisarović, i to s pop pjesmom vrlo uobičajenom u njezinu tadašnjem repertoaru. Ipak, neka magija je htjela da joj upravo "Za tebe stvorena" postane jedan od najvećih hitova u karijeri i pjesma koja se desetljećima pjeva po talent natjecanjima diljem Hrvatske. Inače, Vesna je treći izvođač na našem popisu koji je na Eurosong otišao godinu dana nakon svog najvećeg hita - 2002. nas je predstavljala sa "Sasvim sigurna", pjesmom koja ipak nije dosegnula hit status prethodnice s Dore.

"Čarobno jutro" - Nina Badrić (2003.)

Nina je na Dori 2003. bila apsolutno najveći favorit. Naime, bila je to jedna od rijetkih godina u kojima su slušatelji imali priliku čuti pjesme prije same Dore, pa je "Čarobno jutro" za vrijeme ceremonije u Opatiji već bilo radijski hit. Zarazni ritmovi Claudije Beni gledatelje su na kraju toliko oduševili da je premoćno pobijedila, a Nina je ostala na drugom mjestu. Preživjela je Nina, jer je "Čarobno jutro" postalo jedno od njezinih najvećih hitova i prava prekretnica u karijeri.

"Odjednom ti" - Meritas & Massimo (2004.)

Dora je tad u našim životima bila već više od deset godina, i sama je najava da će na njoj u duetu nastupati Massimo i Meritas zvučala u najmanju ruku čudno. Ipak, Massimo, Meri i Anita imali su koncept koji je dobro prošao kod gledatelja, pa su u finalu završili na sedmom mjestu. Život pjesme "Odjednom ti" tad je tek počeo - postala je jedan od najvećih hitova te godine, a i danas je i Massimu i djevojkama okosnica repertoara.

"Proljeće" - Luka Nižetić (2005.)

Za Doru dolaze problematične godine, polako gubi svoj glazbeni i medijski značaj, ali svojih pet minuta odlično iskorištava tad potpuno zeleni Luka Nižetić. Godinu prije na Dori se natjecao s pjesmom "Robot", očito dobro skenirao situaciju i tržište te se na opatijsku pozornicu vratio s veselom pjesmom u društvu klape Nostalgija. Na kraju su bili šesti (pobijedio je Boris Novković), a Luka je dobio jednu od svojih najpoznatijih pjesama s kojom i danas zatvara koncerte.

Pročitajte više