Ovo raskrižje zbunilo je vozača iz Karlovca. Tko ima prednost?

Foto: Facebook/Prometne zgode i nezgode

FACEBOOK stranica Prometne zgode i nezgode objavila je fotografiju jednog raskrižja u Karlovcu koje je izazvalo raspravu na društvenim mrežama.

"Smjer iz kojeg idem s posla je ovaj kako je na slici. Cesta na desno i preko puta su jednosmjerne i skrećem u lijevo. Vozilima preko puta je znak STOP (obvezno zaustavljanje), dok je meni znak trokut (raskrižje s cestom koja ima prednost prolaza). Vozila iz jednosmjerne ulice preko puta u 90% slučajeva idu u svoje desno te voze bez zaustavljanja.

Dešava se situacija da kad se uvjerim da mi lijevo ne dolazi nitko, krenem i skrećem no ovaj preko puta mi bez zaustavljanja ulazi u križanje i oduzima prednost. Sve bi to još bilo razumljivo da to ne rade instruktori auto škole koja se tu nalazi. Molio bih vas da razjasnimo situaciju kako bih znao prenijeti kolegama na poslu jer uglavnom svi idu kao muhe bez glave", objasnio je jedan pratitelj stranice.

"Pozdrav. Ako može pitanje za pratitelje stranice. Smjer iz kojeg idem s posla je ovaj kako je na slici. Cesta na desno...

Objavljuje Prometne zgode i nezgodePetak, 1. prosinca 2023.

Raskrižje izazvalo raspravu

U komentarima ispod fotografije nanizali su se brojni komentari.

"Ta cesta na koju nailaziš je glavna cesta, a ti si na sporednoj isto kao i onaj preko puta. Taj što skreće u desno ima prednost pošto se direktno uključuje na glavnu cestu, a ti skrećeš ulijevo prelazeći preko jedne trake", "U ovom slučaju veliku ulogu ima i isprekidana bijela linija na cesti, prije pješačkog prijelaza - 'po potrebi se zaustaviti'. I to je znak za vozače, koji malo tko primjećuje", pisali su ljudi u komentarima.

"Trokut nije znak za prednost prolaza... Ponoviti malo prometne propise i obavezno znakove", "Kao prvo, znak obrnuti trokut ima isto značenje kao znak stop. Samo što vi smijete bez zaustavljanja ući u križanje. Ali vi gospodine ovima preko puta siječete liniju kretanja, ako skreću desno ili idu ravno. To su osnove prometnih pravila. Ovakvim vašim pitanjem se dovodi znanje istih sa vaše strane. Svatko danas ima vozačku", još su neki od komentara.

Što vi mislite?

Pročitajte više