Ovo se mnogima događa nakon seksa, a nitko ne priča o tome

Screenshot/Foto: Youtube/Instagram

SEKS se uglavnom smatra zabavnom aktivnošću, osobito ako smo ga doživjeli s osobom koja nam je privlačna i ako je sama izvedba bila dobra. Je li onda normalno da se ponekad nakon seksa osjećamo depresivno?

Na australskom sveučilištu Queensland University of Technology provodi se istraživanje o tome kako se ljudi ponašaju nakon seksa, prenosi Brisbane Times.

Filmovi nam pokazuju da se sve svodi na cigaretu i neobvezan razgovor, ali znamo a u stvarnosti nije tako. Neki se vole maziti, nekima je draže da ih se pusti na miru, no postoji i nešto što se naziva postkoitalni blues.

Službeni naziv je postkoitalna disforija. Radi se o osjećaju tuge ili ljutnje, koji izaziva razdražljivost i laganu depresiju.

"Svi pretpostavljaju da je ono što se događa u spavaćoj sobi normalno, ali postoji širok spektar reakcija koje se događaju neposredno nakon seksualne aktivnosti", rekao je profesor Robert Schweitzer, voditelj istraživanja.

U prethodnim je istraživanjima otkrio postojanje postkoitalne disforije koja se pojavljuje i kod muškaraca i kod žena, a smatra da će ovo istraživanje doprinijeti boljem razumijevanju tog fenomena, te da će biti moguće otkriti uzroke i pronaći moguća rješenja.  

Pročitajte više