Ovo smo čekali: Ljetni deserti bez pečenja koje želimo probati odmah

Foto: 123RF

AKO ljeti redovno guglate jela i deserte za čiju vam pripremu ne treba više od 40 minuta, imamo sjajnu vijest za vas.

Pronašli smo ljetne deserte za koje ne trebate stajati kod pećnice, a u kojima ćete itekako guštati. Pa krenimo redom.

Pločice od maslaca od kikirikija i čokolade

Kombinaciju kikirikija i čokolade rijetko tko odbija, a mi vam donosimo brzu pripremu upravo jedne takve slastice. Kad kažemo brza priprema, onda to i mislimo, naime - trebat ćete izdvojiti samo 10 minuta svog vremena za ovaj kolač.

U posudi pomiješajte maslac od kikirikija, šećer u prahu, kokosovo brašno, vaniliju i prstohvat soli. Sve izmiješajte i prebacite u četvrtastu posudu koju prethodno prekrijte papirom za pečenje. Čokoladu otopite kokosovim uljem u tavi ili u mikrovalnoj pećnici. Zatim je prelijte preko smjese od maslaca od kikirikija, sve pospite krupnom soli i ostavite u hladnjaku najmanje dva sata.

Dobri stari cheesecake 

Tko još može odoljeti voćnom, hladnom cheesecakeu ljeti? Priprema je brza i jednostavna.

Za početak pomiješajte oko 180 grama izmrvljenih keksa Petit-Beurre, 120 grama omekšanog maslaca i 2 žlice šećera. Dodajte po želji i vanilin šećer te malo cimeta. Nakon što se svi sastojci povežu u jedinstvenu smjesu, stavite je u kalup i ostavite u zamrzivaču oko 20 minuta. Dok se smjesa hladi, u zdjeli izmiksajte oko 230 grama svježeg sira. Zatim dodajte dvije žlice šećera i čašicu kiselog vrhnja. U drugoj posudi izmiksajte vrhnje za šlag i kad je gotov, umiješajte ga.

Dodati možete i malo burbon vanilin šećera, žlicu limunovog soka ili naribanu koricu limuna, po želji. Sve izlijte u kalup i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata da se dobro ohladi. Voće po želji, mi savjetujemo crveno voće - maline, kupine i borovnice, pošećerite i ostavite u posudi kako bi pustilo sok. Nakon toga stavite ga na kolač i ukrasite po želji.

Čokoladna krema s keksima i narančom

Donosimo vam još jedan sjajni desert koji možete pripremiti bez pečenja i poslužiti u čaši. Najprije na najnižoj temperaturi otopite maslac u loncu. Nakon što se maslac otopi, pomiješajte ga s mljevenim keksima i mlijekom te ostavite smjesu da odstoji sa strane dok vi pripremate kremu. Na pari otopite čokoladu te ocijedite pola velike naranče. U mascarpone mikserom umiješajte topljenu čokoladu, a zatim dodajte sok i naribanu koricu naranče. Kad se smjesa dobro poveže, dodajte i šećer u prahu. U čašu stavite prvi sloj keksa, a na njih dodajte kremu pa opet stavite sloj keksa. Ponavljajte ovaj redoslijed koliko puta želite, odnosno ovisno o tome koliko imate visoku čašu. Na vrh deserta pospite malo keksa za dekoraciju ili čak krišku naranče. Možete sve politi i sirupom od naranče.

Desert u čaši koji obožavamo

Nije tajna da se tiramisu u čaši kao desert ljeti poslužuje čak i u najboljim restoranima. No jeste li znali da je priprema jednostavna i bez pečenja? Uvjerite se sami.

Najprije pomiješajte mascarpone i tučeno vrhnje s malo šećera te skuhajte crnu kavu. U kremu dodajte dvije žlice tamnog ruma, a piškote dobro okupajte u zaslađenoj crnoj kavi. Desert slažite u čašu, stavljajte sloj piškota, sloj kreme pa opet sloj piškota. Na kraju vrh deserta posipajte kakao prahom i ostavite desert u hladnjaku da se dobro ohladi.

Domaći sladoled od banane

Ovaj desert nam je uvjerljivo najdraži. Za početak ogulite banane i narežite ih na kolutiće. Stavite ih u vrećice i zamrznite u hladnjaku na otprilike dva sata. Tako ohlađene kolutiće ubacite u blender zajedno s jednom žlicom maslaca od kikirikija. Izmiksajte sve zajedno dok ne dobijete gustu, jednoličnu masu. Sladoled poslužite u čaši, a na vrh možete dodati malo cimeta ili čokolade, po želji.

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli s idejama za brze deserte koje vam neće biti problem pripremiti čak ni nakon posla. Svaki od njih popravlja raspoloženje i vraća energiju, provjereno!

Pročitajte više