Ovo su najbolje Microsoftove aplikacije za Android

Screenshot: YouTube/Microsoft

DUGO je trajalo otimanje Microsofta od najpopularnijeg mobilnog operativnog sustava na svijetu. Forsirajući vlastitu platformu nisu se obazirali na Android i iOS, iako su ovi rapidno rasli dok je Windows Phone sve više tonuo.

Kad je Satya Nadella zamijenio tvrdoglavog Stevea Ballmera na čelu kompanije, došlo je do promjene stava prema konkurentskim sustavima; Microsoft je riznicu svojih aplikacija prilagodio kako za Android tako i za iOS, a Android Central izabrao je najbolje među njima.

Microsoft Office

 

Office kao takav pojavio se na iOS-u i Androidu još 2014. godine, da bi već sljedeće ondje samostalno zaživjeli Word, Excel i PowerPoint. Sve su aplikacije besplatne u rudimentarnom obliku koji nudi stvaranje novog odnosno uređivanje i spremanje postojećeg dokumenta. Za naprednije opcije morat ćete se pretplatiti na Office 365.

OneNote

 

Iznimno kvalitetna aplikacija za vođenje zabilješki, OneNote, omogućava korisniku jednostavno zapisivanje sitnica koje bi inače zaboravio. Njime možete skenirati rukom napisane bilješke, snimati njihove glasovne inačice, dodavati fotografije i video zapise, na različite načine organizirati, obilježavati i preslagivati svoje črčkarije i još mnogo toga.

OneDrive

 

Jedan od najkvalitetnijih servisa za pohranu podataka u oblaku odlično je usklađen s već spomenutim Officeom i OneNoteom, čineći njihovo korištenje vrlo ugodnim iskustvom. No OneDrive nije bez mana: 5 GB besplatnog prostora za pohranu danas je vrlo malo, osobito kad se uzme u obzir ponuda konkurentskih servisa.

Skype

 

Odličan alat za komunikaciju putem interneta omogućava besplatne razgovore između korisnika, vrlo povoljne pozive prema međunarodnim fiksnim i mobilnim brojevima, dok je posebno naklonjen zemljama u razvoju; Indijci, recimo, pomoću Skypea mogu potpuno besplatno upućivati pozive u SAD i Kanadu. Postoji još niz dodatnih mogućnosti poput slanja fotografija, videa, datoteka ili grupnih video-razgovora.

Outlook

 

Ova je aplikacija u vrhu ponude e-mail klijenata za Android, a temelji se na servisu Acompli. Njega je Microsoft kupio prije tri godine zbog niza naprednih osobina i jednostavno ga preimenovao u Outlook. Njime možete baratati poštom iz Gmaila, Outlook.coma, Yahooa i drugih servisa, čineći ga univerzalnim alatom za organizaciju pošte.

Groove

Preimenovani Xbox Music ne donosi samo novo ime, već i daleko bolju uslugu negoli je to činio prije. Ponuda glazbe je impresivna, dok je aplikacija vrlo elegantna i pregledna, nudeći korisnicima sinkronizaciju s ostalim Microsoftovim servisima, poglavito OneDriveom.

Office Lens

Office Lens nije ništa drugo doli mobilni skener kojim ćete brzo i jednostavno snimiti račune, bilješke na školskim pločama, važne dokumente i zapravo bilo koji drugi zapis koji vam se učini bitnim. Priloženim alatima skenirano ćete precizno izrezati i ukloniti odsjaj odnosno sjenu, ili ga pak konvertirati u .doc ili PDF. Odlično je sinkroniziran s ostalim ovdje nabrojanim aplikacijama i potpuno besplatan.

Arrow Launcher

Microsoft ima i vrlo zanimljiv Launcher. Umjesto da po svom nahođenju dodajete aplikacije na početni zaslon, Arrow ih bira sam po principu najkorištenijih i slaže ondje, prateći uzorak korisničkog ponašanja. Uz to nudi i niz drugih mogućnosti, koje ćete otkriti ukoliko ga isprobate. 

Pročitajte više