Ovo su najljepše fotografije Notre-Damea

Foto: 123RF

U PARIŠKOJ katedrali Notre-Dame danas poslijepodne izbio je požar koji guta kompletni krov impozantne građevine stare 850 godina.

Notre-Dame najpoznatija pariška crkva i jedan od glavnih spomenika rane gotike u Francuskoj. Posvećena je Blaženoj Djevici Mariji te sagrađena na otoku Île de la Cité na Seini.

Katedrala Notre-Dame duga je 128 metara, široka 48 metara, a tornjevi su joj visoki 69 metara. Njeno pročelje uokviruju dva zarubljena tornja, no njihovi strelasti završeci tipični za gotiku nisu nikad bili izvedeni pa kule završavaju terasastim krovovima. 

Glavna obilježja katedrele su prostranost, uravnoteženost pročelja, elegancija kontrafora i vrijedni prozori sa slikama na staklu. Unutrašnjost katedrale je bogata kipovima, nadgrobnim spomenicima i crkvenim namještajem, a u njenoj se riznici čuvaju brojni predmeti umjetničkoga obrta. 

Njena gradnja započela je 1163. godine, a većim dijelom je završena stotinu godina kasnije.

Dovršena je tek 1345. godine. Razlog zbog kojeg je prva gotička katedrala sagrađena u Saint-Denisu jest to što se Pariz tek u drugoj polovici 12. stoljeća nametnuo kao glavni grad, dok je u prvoj polovici Saint-Denis bio značajniji. 

Najveća šteta nanijeta joj je tijekom Francuske revolucije, kad su uništene i oštećene slike i skulpture u njoj. Tijekom oslobađanja Pariza nakon Drugog svjetskog rata njenu su fasadu u manjoj mjeri oštetili metci. 

Pročitajte više