Ovo su najpopularnije knjige u Hrvatskoj u lipnju

Foto: Press

PROŠLI smo mjesec objavili listu najprodavanijih naslova ove godine, a sada nastavljamo s mjesečnim pregledom. Ovoga puta osvrnut ćemo se na beletristiku, na romane koji su se u lipnju najviše prodavali u knjižarama. Kao bazu podataka koristili smo prodaju u jedinom nezavisnom knjižarskom lancu, Hoću knjigu, no djelomično je uključena i procjena autora teksta kako bi slika bila što bliže stvarnom stanju na tržištu. 

Dakle, što se to kupovalo u lipnju kada svoje štivo usklađujemo s pogledom na more?

1. Priča o jednoj obitelji – Rosa Ventrella
2. Male žene – Louisa May Alcott
3. Svjedočanstva – Margaret Atwood
4. Ljepši kraj – Bekim Sejranović
5. Moja Aljaska – Kristin Hannah
6. Molim te, pazi na mamu – Kyung-sook Shin
7. Dok je tebe – K. A. Tucker
8. Oni koji su voljeni – Victoria Hislop
9. Anatomija jednog skandala – Sarah Vaughan
10. Moja sestra, serijski ubojica – Oyinkan Bratihwaite

Prva stvar koju ćete zamijetiti jest raznolikost naslova. Često se kaže da su najprodavaniji žanrovski naslovi, i to krimići i ljubići, no ova lista nudi vrlo široku paletu tema u kojoj navedeni žanrovi imaju svoje mjesto, ali ne dominiraju. Druga stvar za istaknuti bila bi popularnost autora koji ne dolaze s engleskog govornog područja. I posljednje, ali dosta važno, jest da je na listi samo jedan domaći autor.

Prvo je mjesto zauzeo roman talijanske autorice Rose Ventrelle, a govori o jednoj obitelji i njihovu životu u starom dijelu Barija. Svakako ga možemo preporučiti ljubiteljima Elene Ferrante koji ne znaju za čime posegnuti nakon pročitane Napuljske tetralogije.

Na drugom je mjestu jedna od najprodavanijih knjiga godine, Male žene, omiljeni klasik koji je izvrsnom ekranizacijom doživio novi procvat, a čitatelje oduševljava već više od stoljeća i pol. 

Slijede Svjedočanstva, nastavak kultne Sluškinjine priče o kojoj se ne prestaje pričati – s razlogom svima znanim. Vrijeme u koje živimo ili već jest distopija, ili je na korak do toga da to postane.

Ljepši kraj prati tužna priča koja nema veze sa samim romanom. Bekim Sejranović, autor knjige, nedavno je preminuo, ostavivši iza sebe prazninu koju će teško biti popuniti. Ostaje nam samo uživati u onome što je napisao.

Peto nas mjesto vodi u daleke, hladne krajeve Aljaske te prati dio života obitelji koja je odlučila sreću potražiti na sasvim neočekivanom mjestu. Hannah je ponovno napisala roman koji čitateljima donosi sve što očekuju od autorice – dramu, dobre likove i emocije, te atmosferu koja sve obavija kao magla s jezera.

Molim te, pazi na mamu izvanredna je knjiga koja daje uvid u korejsku tradiciju i kulturu, a autorici je priskrbila nagrade i pohvale širom svijeta. Kada se 69-godišnja So-nyo na peronu podzemne željeznice u Seoulu odvoji od muža i nestane u gužvi, gubi joj se svaki trag. Obitelj je u šoku, a već formuliranje letka o nestaloj kod svih izazove frustraciju zbog saznanja da nijedno od njezine djece ne posjeduje majčinu noviju fotografiju. Pitanje koliko su poznavali vlastitu majku visi im iznad glava i tišti svakog ponaosob…

Dok je tebe ljubavni je roman o samohranoj majci koja želi sakriti svoju prošlost, no neznanac kojeg spasi nakon prometne nesreće u njezin život unese nemir – i neočekivane osjećaje. 

Oni koji su voljeni, roman Victorije Hislop, epska je priča o jednoj običnoj ženi i jednoj običnoj obitelji u burnim vremenima 20. stoljeća. Ali kada su vremena neobična, tada i pojedinci postaju nešto drugo. Otkad je objavljen njezin najveći hit, Otok, interes za nove naslove autorice ne jenjava.

Listu završavamo s dva krimića koji ne mogu biti različitiji da to i žele. Anatomija jednog skandala ulazi u središte moći politike Velike Britanije i govori o načinima na koji političari žele prikriti skandal.

Moja sestra, serijski ubojica vodi nas u daleku Afriku, u velegrad u kojem žive dvije sestre, od kojih je jedna, pogađate, serijski ubojica. No knjiga je otkačena i prepuna crnog humora te time nudi odličnu zabavu.

Pročitajte više