Ovo su najpopularnije knjige u Hrvatskoj u prvoj polovini 2020.

Ovo su najpopularnije knjige u Hrvatskoj u prvoj polovini 2020.
Foto: Press

IAKO su top liste najčitanijih naslova uvijek zanimljive, u nas ih je vrlo teško pronaći. S jedne strane, sami izdavači će rado podijeliti svoje liste knjiga, no one su vrlo upitne u samom startu i ne govore nam mnogo o pravoj slici na tržištu. Zatim su tu knjižare koje također povremeno objave najprodavanije naslove u njihovim poslovnicama, ali s obzirom na to da su knjižare najčešće u vlasništvu izdavača, ne može im se vjerovati. Kako bismo saznali što se najviše prodavalo, kontaktirali smo jedini doista nezavisni knjižarski lanac Hoću knjigu koji nam je rado poslao stvarne brojke prodaje. Usto, iskustvo i poznavanje tržišta autora ovog teksta zasad će biti dovoljno objektivno mjerilo onoga što se kupuje u knjižarama.

Pa krenimo s listom najprodavanijih naslova u prvoj polovini 2020. godine:

1. Kako manje misliti – Christel Petitcollin
2. Male žene – Louisa May Alcott
3. Okruženi idiotima – Thomas Erikson
4. Budni u 5 – Robin Sharma
5. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson
6. Žene koje trče s vukovima – Clarisa Pinkola Estes
7. Posljednja želja – Andrzej Sapkowski
8. Okruženi psihopatima – Thomas Erikson
9. Klasične priče da se bolje spoznaš – Jorge Bucay
10. Bogati otac, siromašni otac – Robert T. Kiyosaki

Ako nas poznavanje izdavaštva ne vara, čini se da je jedini naslov na listi objavljen ove godine upravo Kako manje misliti koji je zauzeo počasno, prvo mjesto. Iako je knjiga objavljena tek nedavno, u kratko je vrijeme postala veliki hit. Doba korone i neizvjesnosti mnogima je ubrzalo proces razmišljanja te je knjiga objavljena u idealno vrijeme.

Na drugom je mjestu klasik iz 19. stoljeća autorice Louise May Alcott koji je doživio svoje novo izdanje (tko zna koje po redu), a čijem je ponovnom uzletu doprinio hit-film s nezaboravnom glumačkom ekipom, kao i poruka o snažnim ženama koja se skriva na svakoj stranici romana.

Idemo li dalje, uočit ćemo da mnogi od nas smatraju da su okruženi idiotima te i dalje rado posežu za izvrsnom publicistikom švedskoga autora Thomasa Eriksona. Njegova druga knjiga, Okruženi psihopatima, također je omiljeno štivo, a nadograđuje se na ideje i uvide o ljudskoj prirodi iz prethodnog naslova autora, usmjeravajući se na skupinu ljudi koja nam zagorčava život.

Tu je i omiljena Budni u 5 Robina Sharme koji svojom motivacijskom snagom i pozitivnom porukom čitatelje očarava već dva desetljeća, a svojim novim naslovom unosi svježinu u domove mnogih od nas.

U prvih se pet najprodavanijih našla i 12 pravila za život, knjiga kontroverznog intelektualca Jordana Petersona koji je noćna mora lijevo-orijentiranih. No čitaju ga svi, jer jasnoća njegove logike nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ova je top-lista, osim zbog odsustva naslova objavljenih ove godine, zanimljiva iz još nekoliko razloga. Prvo, nema domaćih autora, no to nije ništa novo. Čini se da Hrvati baš ne cijene previše ono što je s njihova područja. Nadalje, od beletristike imamo samo dva naslova, i to dva klasika: jedan davni, spomenute Male žene, te jedan novijeg datuma, Posljednja želja. Potonji je fantasy klasik, prvi naslov iz serijala o Witcheru, a interes za djela Sapkowskog uvelike je potaknula Netflixova vrlo gledana serija. 

Što se tiče publicističkih naslova, vidljivo je da prevladavaju knjige koje se svrstavaju u žanr samopomoći (popularni self-help). Među tim se naslovima također našlo nekoliko klasika objavljenih prije dva ili više desetljeća. A što je sa svim knjigama koje se bjesomučno pišu i objavljuju u svijetu (i kod nas), pitate se? Je li Hrvatska zapela u nekakvoj čudnoj izdavačkoj prošlosti? Odgovor na to morat ćete potražiti sami – najbolje posjetom kojoj od knjižara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara