Pagani Zonda Cinque Roadster : Može i bez krova

KAO da Pagani Zonda Cinque nije bila dovoljno ekskluzivna i egzotična, pa su Horatio Pagani i njegova tvrtka odlučili proizvesti još ekskluzivniji Roadster. Cijena? Prava sitnica...

Kao i Coupe, Roadster će biti proizveden u limitiranoj seriji. Točnije, proizvest će se svega pet  primjeraka, a za svaki će biti potrebno izdvojiti paprenu cijenu od 1,3 milijuna eura. No, prije no što požurite do banke moramo vam reći kako je navodno svih pet primjeraka već prodano.

Ovaj je cestovni model gotovo identičan onome s tvrdim krovom, a osnovne razlike čini ojačana šasija, inače proizvedena od ugljičnih vlakana i titana. Tu je još i nekoliko razlika koje se prvenstveno odnose na aero kit, što je rezultiralo zadržavanjem odličnih aerodinamičnih rezultata, posebice downforcea.

Uz zadržanje male mase od svega 1.210 kg, neznatno manja snaga AMG-ovog 7,3-litrenog V12 se nije znatnije osjetila. Naime, sa 686 KS i 780 Nm okretnog momenta ovaj će automobil ubrzati do 100 km/h za samo 3,4 sekunde, dok mu najveća brzina iznosi preko 320 km/h.

Vrijedi istaknuti novi sekvencijalni robotizirani 6-stupanjski mjenjač, Brembove carbon-ceramic kočnice, prilagodljivi ovjes izrađen od magnezija i titana, 19 i 20 colne aluminijsko/magnazijske kotači s Pirelli PZero gumama, titanski ispušni sustav, sjedala od ugljičnih vlakana itd.

Pročitajte više