Paklenicu okupirali atraktivni slobodni penjači



NACIONALNI park Paklenica poznat je po svojim prirodnim ljepotama, ali i po visokim stijenama koje su ove, kao i prethodnih godina, okupirali ljubitelji sportskog penjanja. Iako taj sport spada u kategoriju opasnijih, najmlađi penjač koji se ove godine uspeo na nekoliko desetaka visoku stijenu je sedmogodišnji Timon Čuić.

Obavijeni brojnom užadi s penjačicama i bijelim rukama od magnezija koji sprečava proklizavanje prstiju, brojni penjači ostalim posjetiteljima nacionalnog parka svojevrsna su atrakcija. Naime, Paklenica je najznačajniji hrvatski panjački centar, poznat i izvan granica Hrvatske. Posebnu draž ovom penjalištu pruža pogled na more i njegova blizina, tako da nerijetki ekstremni sportaši na osvježenje od penjanja i ljetnih vručina odlaze na obalu u potrazi za dobrim vjerom i eventualnim surfanjem na vodi.

Pakleničko penjalište ima 360 smjerova

Povijest penjanja na Paklenici jednako je interesantna. 1938. godine Dragutin Brahm je pokušao ispenjati Anića kuk. Nažalost, pri tom pokušaju je smrtno stradao. Dvije godine od tog nemilog događaja Slavko Brezovečki i Marijan Dragman uspjeli su dovršiti Brahmov smjer i osvojiti Anića kuk. Od tada do danas hrvatski penjači ispenjali su brojne smjerove od kojih su neki danas izuzetno popularni, poput Mosoraškog, Velebitaškog, Klina ili Funkcije.

Od godine 1970. slovenski alpinisti dolaze u Nacionalni park Paklenicu i polako preuzimaju inicijativu u postavljanju novih smjerova. Danas na pakleničkim penjalištima postoji više od 360 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak.

Međunarodni susret penjača

Od 2000. godine u kanjonu Velike Paklenice održava se jedinstveno penjačko natjecanje "Big Wall Speed Climbing" ili brzinsko penjanje velikih stijena. Ove se godine od 1. do 3. svibnja po deseti put održao Međunarodni susret penjača "Mammut Big Wall Speed Climbing". Uz tradicionalno natjecanje u brzinskom penjanju održao se i sajam outdoor opreme te Mammut test i "feel turneja".

Pročitajte više