Papa Franjo otvoren za blagoslov istospolnih parova u Crkvi

Odgovarajući na pitanje skupine kardinala koji su ga zamolili za pojašnjenje ove teme, rekao je da bi svaki zahtjev za blagoslov trebao biti tretiran s "pastoralnom dobrotom".

"Ne možemo biti suci koji samo odbijaju, odbacuju i isključuju", rekao je.

Dodao je, međutim, da Crkva i dalje smatra istospolne odnose "objektivno grijehom" i neće priznati istospolne brakove.

Ovo je bio jedan od zahtjeva koji su poslani Papi prije višetjednog globalnog skupa koji će se održati u Vatikanu od srijede, kako bi se raspravljalo o budućnosti Crkve.

U Katoličkoj crkvi, blagoslov je molitva ili zamolba, obično izrečena od strane svećenika, kojom se moli da Bog pogleda s naklonošću na osobu ili osobe koje se blagoslivljaju.

Biskupi u nekoliko zemalja, uključujući Belgiju i Njemačku, počeli su dopuštati svećenicima blagoslov istospolnih parova, ali stav crkvenih vlasti ostao je nejasan.

Iako ovo izgleda kao značajna promjena u tonu, treba imati na umu da je isti papa još u proljeće 2021. odobrio dekret iz ureda za doktrinu Vatikana koji zabranjuje svećenicima blagoslivljanje istospolnih unija.

Tada se naglašavalo da su takvi partnerstva grijeh i kao takva ih se ne može blagosloviti. Ranije ove godine, kad je Papa Franjo govorio o homoseksualnosti kao nečemu što nije zločin, i dalje je govorio o tome kao o grijehu.

Govoreći o blagoslovima sada, Papa Franjo nije izričito govorio o tome što bi se blagoslivljalo: unije ili pojedinci ili skupine koje žele biti blagoslovljene.

Općenito je govorio o onima koji traže blagoslov kao izražavanju molbe Bogu za pomoć kako bi mogli bolje živjeti, nešto što im, kako je rekao, ne bi trebalo biti uskraćeno.

Papa je rekao da Crkva shvaća brak kao "isključivu, stabilnu i nerazrješivu vezu između muškarca i žene" i da bi trebala izbjegavati "svaku vrstu obreda ili sakramentala koji bi mogli proturječiti toj uvjerenosti".

No, dodao je da "kada se traži blagoslov, izražava se molba Bogu za pomoć, za vapaj da se bolje živi".

"Pastoralna mudrost mora adekvatno razlučiti postoje li oblici blagoslova, traženi od jedne ili više osoba, koji ne prenose krivi koncept braka", rekao je.

Čini se da sugerira da bi se zahtjevi za blagoslov trebali razmatrati pojedinačno, ističući da "odluke koje mogu biti dio pastoralne mudrosti u određenim okolnostima ne bi nužno trebale postati norma".

"Crkveno pravo ne bi trebalo i ne može obuhvatiti sve", rekao je.

Dodao je da bi Crkva uvijek trebala pristupati svojim odnosima s ljudima "ljubazno, strpljivo, razumijevajuće, nježno i ohrabrujuće".

Iako ovo ne označava doktrinarni odstup, pontifikat pape Franje obilježen je potezima koji omekšavaju jezik Crkve o seksualnosti i drugim ključnim pitanjima.

To je nešto što je, kroz sve, naljutilo konzervativce koji se više drže povijesnim naukama vjere.

U veljači je glasovanjem visokih figura u Crkvi Engleske podržan prijedlog da se dopusti molitva blagoslova za istospolne parove.

Ova mjera bi značila da se istospolni par može obratiti anglikanskoj crkvi nakon pravne ceremonije vjenčanja za usluge koje uključuju molitve posvećenja, zahvalnosti i Božjeg blagoslova.

Izvor: BBC

Pročitajte više