Performans: Siniša Labrović pio vlastitu mokraću

"PERPETUUM MOBILE" naziv je performansa koji je konceptualni umjetnik Siniša Labrović izveo u zagrebačkom Teatru &TD u sklopu tjedna izvedbenih umjetnosti "Perforacije" koji se održava u Zagrebu i Dubrovniku. Labrović se predstavio objema publikama, a reakcijama je zadovoljan jer, kako kaže, publika koja je prisustvovala često posjećuje konceptualne i druge umjetničke izvedbe pa je uglavnom dobro reagirala. "Nije bilo zgražanja, uglavnom su ljudi osjećali tugu, što je i bio cilj jer i ja osjećam tugu dok to izvodim", rekao je Siniša. "Golotinja im nije problem, ali pijenje mokraće nisu baš lako 'popili'", dodao je umjetnik koje mu je ovo treća izvedba "Perpetuuma".

"Htio sam ukazati na to kako je čovjek samodostatna, savršena jedinica, stroj koji se obnavlja vlastitom energijom, perpetuum mobile. U tome leži ključ rješenja siromaštva. Kriza može toliko iscrpiti ljude da se moraju okrenuti k vlastitim, tjelesnim resursima", objasnio je Labrović.

Priručnik za kriminalan zanimanja

"Perforacije" će predstaviti više od trideset izvedbi različitih žanrova: ples, kazalište i performans, a cilj im je poticati nove produkcije, zajedničke autorske projekte kroz stvaranje koprodukcijskih partnerstava s domaćim i inozemnim umjetničkim organizacijama i festivalima te poticati razvoj nezavisne kulturne scene kao pokretača inovativnosti i kreativnosti.

Labrović se sa svojim radom "Dodiplomsko obrazovanje" predstavio i na nedavno održanom 11. Istanbulskom bijenalu. Izradio je priručnik koji sadržava osnovna znanja za kriminalna zanimanja: žicanje i prošenje, spiritualne prevare, hakiranje, kamatarenje, dilanje, krađe, a na kraju je, kao kruna kriminalnih zanimanja, politika. Siniša je na taj način želio olakšati put onima koji su se spremni odreći istinoljubivosti, poštenja, ljubavi i ostalih "zastarjelih" vrlina kako bi išli ukorak s vremenom i uspjeli u svijetu kriminala. Pored njega, na Istanbulskom bijenalu je sudjelovalo preko 90 umjetnika iz cijeloga svijeta, a od hrvatskih su se predstavili još i Igor Grubić, Sanja Iveković, Mladen Stilinović, Vlatka Horvat i David Maljković.

Pročitajte više