Pitali smo ljude za mišljenje o Adventu: "Ponijeli smo vino od doma, pare ne damo"

Video: Index

PROŠETALI smo Adventom u Zagrebu i provjerili što prolaznici piju i kakvi su im dojmovi. Osim domaćih ljudi, sreli smo i nekoliko turista, a neki su se požalili na cijene i čak priznali da piće ponesu od doma i samo uživaju u atmosferi. Pogledajte što smo sve saznali.

"U Beču je malo skuplje"

"Crveno vino", odgovorila nam je jedna prolaznica na pitanje što pije. "Kuhano, crno", objasnila je njezina sestra. Piće su uzele na štandu. Obje su na zagrebački advent stigle iz Beča gdje žive. Tamo, kažu, kuhano vino košta od pet do sedam eura. "Malo je skuplje", dodaju.

@index.hr "U Beču je malo skuplje." #zagreb #adventuzagrebu #advent #bec #vienna #indexhr #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - Index.hr

Na Adventu u Zagrebu najviše im se, kažu, sviđa hrana. "I vino", s osmijehom je istaknula jedna od njih. "Možda bi bilo malo bolje da one male ulice imaju više svjetla", navele su na pitanje što im se ne sviđa.

"Žalosna sam što na Gornjem gradu nema ništa"

Sreli smo i jedan par. Mladić je pio Apple Punch. "To mi je najbolja stvar koju sam probao", priznao je. "Viski ima unutra, odličan je", dodala je djevojka. To su piće platili četiri i pol eura.

Na pitanje što im se najviše sviđa na Adventu, djevojka je rekla: "Meni su fritule sinonim za advent. Tako da ja tražim gdje su najbolje fritule i to mi je najbolja stvar Adventa." Mladiću su na prvom mjestu ukrasi i lampice.

@index.hr "Žalosna sam što na Gornjem gradu nema ništa." #advent #zagreb #adventuzagrebu #bozic #indexhr #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - Index.hr

"Ove godine me iznenadilo što stvarno ima dobre hrane", kaže. "Ja sam iskreno jako žalosna što na Gornjem gradu nema ništa. Bar da su onako stavili lampice na neke dijelove, to bi već bilo ljepše. Ovako je malo prazno", opisala je djevojka. 

"U Moldaviji nema ukrasa kao ovdje"

Dvije turistkinje iz Moldavije s kojima smo razgovarali pile su kuhano vino. Posebno su ih se dojmili ukrasi. "Nije uobičajeno za našu zemlju. Nije toliko šareno kao ovdje", opisale su. "Dobro je ovdje, samo stvarno ne volim gužvu", istaknula je jedna.

@index.hr "Puno ukrasa, nije uobičajeno za našu zemlju." #zagreb #adventuzagrebu #advent #bozic #indexhr #fyp #foryou #foryoupage #viraltiktok #hrvatska ♬ original sound - Index.hr

Cijene su im, kažu, OK. "Nije toliko skupo koliko bi moglo biti", uvjerene su. "Neću ići svaki dan nešto jesti ovdje. U Moldaviji je skuplje, mislim da je ovdje OK", navela je jedna. "I ja isto", složila se druga.

"Trebam naučiti borilačke vještine"

Još jedna djevojka koju smo sreli pila je kuhano vino. Na pitanje je li skupo, kaže: "A je, sve je skupo, jebiga." "Fora mi je atmosfera koja se stvori, mislim da je to lijepo. S druge stane, kad sam u centru, imam osjećaj da trebam naučiti borilačke vještine da se probijem kroz ljude", našalila se.

@index.hr "Kad sam u centru trebam naučiti borilačke vještine da se probijem kroz ljude." #zagreb #adventuzagrebu #advent #hrvatska #bozic #foryou #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

"Vino od doma"

Jedan par je na Advent ponio vino od doma. "Vidjeli smo cijene koje će biti, tako da na kraju - vino od doma, definitivno", otkrila nam je žena. "Mislim, ugođaj je lijep, ali te pare ne damo, nema šanse", dodala je.

@index.hr "Vino od doma." #advent #adventuzagrebu #zagreb #foryou #foryoupage #fyp #novac #cijene #hrvatska #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

"Ako turisti mogu ostaviti, ako hoće ostaviti lovu - super", kaže muškarac. "Mi domaći nećemo, očito", odlučna je žena. "Cijene su iste kao u Beču", dodaje muškarac. Otkrili su nam da su iz Zagreba, ali žive u Kopenhagenu. "Tamo su iste cijene, a plaće tri puta veće", tvrde.

Pročitajte više