Playboyev gen mogao bi postati izgovor u mnogim vezama, imate li ga vi?

Foto: Instagram

POTREBA za mijenjanjem partnera događa se u životima mnogih ljudi, pa iako većina traži razloge u lošoj vezi i nezadovoljstvu, čini se da veliku ulogu u tome ima genetika, točnije Playboyev gen.

Do ovog su zaključka došli znanstvenici na odjelu Bihevioralne ekologije i evolucije genetike Instituta Max Planck za ornitologiju u Njemačkoj.

Naime, oni smatraju da ljudi koji imaju promiskuitetne roditelje imaju veće šanse i sami postati takvima, a do toga su došli ni manje ni više nego proučavanjem ponašanja ptica. Da, dobro ste pročitali. I to 1554 primjerka zebrastih zeba iz pet uzastopnih generacija. Ova je vrsta monogamna pa znanstvenici smatraju da ovakvo istraživanje može objasniti i ljudsku potrebu za varanjem, prenosi NBC News.

''Mužjak i ženka zebe družit će se i ponašati kao par, savit će gnijezdo i pokazivati jedno drugom znakove bliskosti. No s vremenom se mogu pariti i s drugim partnerom. Baš kao i ljudi'', objašnjavaju znanstvenici.

Znanstvenici su jaja roditelja koji su varali uzeli i stavili u gnijezda drugih ptica koje nisu pokazivale ovakve znakove i želje, međutim obrazac ponašanja se ponavljao, a gen koji su okrivili za ovakvo ponašanje dobio je ime Playboyev gen.

Pa ako ste jedni od onih koji za pogreške u životu vole okriviti roditelje, dodajte si još jednu stvar na popis jer boja kose i očiju možda nije jedino što ste od njih naslijedili.

Pročitajte više