Plodored iz agronomije u filozofiju

PLODORED je poljoprivredni, u gradovima već pomalo zaboravljeni pojam, a našao se vjerovali ili ne i u filozofiji.

Plodored je pojam, koji znameniti danski egzistencijalist Soren Kirkegaard iznosi iz agronomije u filozofiju. U poljodjelstvu tim se terminom "pokriva" izmjena poljoprivrednih kultura na istom zemljištu čime se izbjegava tzv. zamor zemlje.

Naime, povrtne kulture ne podnose uzgoj na istoj površini iz godine u godinu, jer se na taj način u tlu gomilaju štetni sastojci, nakupljaju i šire uzročnici, razmnožavaju štetnici, objašnjava se u Gospodarskom listu.

Upozorava se kako kod plodoreda, kao slobodne "polodosmjene" povrtnih kultura, treba voditi računa da iste ili srodne kulture na istu površinu ne dođu u periodu kraćem od od 3 do 5 godina. Plodoredom ili plodosmjenom otklanja se zamaranje tla!

Kierkegaard je plodored preporučivao i na tlu filozofije. Misaoni plodored, po njemu, ima onemogućiti zamornost filkozofijskog mišljenja, odnosno, dosadu.

Plodored za njega ima iznimno značenje, osobito zato, jer je jedan od centralnih pojmova njegove filozofije - ponavljanje! Ako se ponavlja, neka se ponavlja u plodoredu!

Pročitajte više