Pokazali smo Hrvatima modele koje je stvorila umjetna inteligencija. Evo reakcija

Foto: Index Video/Instagram

"INFLUENCERICE" koje stvori umjetna inteligencija sve su popularnije i češće diljem svijeta, a nedavno je i Hrvatska dobila novu AI influencericu Lauru Ris. Građanima Zagreba pokazali smo fotografije nekih od njih i pitali ih što misle o njima.

"Pa dobra je, sviđa mi se. Lijepa je cura. Sviđa mi se njezin stil oblačenja", rekao nam je jedan mladić i dodao kako misli da AI influenceri ne mogu zamijeniti prave. "Pa mislim da ne mogu zamijeniti prave influencera, oni nisu stvarni ljudi. Oni mogu zarađivati, ali ne mogu napraviti takav utjecaj kao neki stvarni čovjek", rekao je.

@index.hr "Ne mogu vjerovati. Tako su, kao prave." #ai #artificialintelligence #zagreb #hrvatska #indexhr #foryou #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

Jedan gospodin kojem smo pokazali fotografije imao je isto samo pohvale za njih. "Ona je neka rekreativka u konjičkom klubu. Pristojna djevojka", rekao je. Ipak, nije primijetio ništa neobično. "Ne vidim što bi bilo zajedničko. Jedino neka promidžba, samo to", rekao je, iznenadivši se kad smo mu rekli da one zapravo ne postoje. "Ali je toliko dobra da je kao u stvarnosti", zaključio je.

"Nema potrebe za tim jer ima dovoljno pravih influencera i ljudi"

Jednom mladiću na njoj se svidjelo "sve". "Sa stilom, pravo lijepo obučena", rekao je i dodao da ne primjećuje ništa neobično na njoj. Iznenadio se kad smo mu rekli o čemu se radi. "Inače sam inženjer računarstva i tu je onda dobra stvar što ste mi sad ovo pokazali. Čak i mi koji radimo programiranje umjetne inteligencije, neki put se začudimo koliko je to zapravo realna slika", rekao je.

Jednoj gospođi pokazali smo fotografiju španjolske AI influencerice Aitane, no nije bila oduševljena njezinim izgledom. "Ova je katastrofa. Prvo trbuh se vidi, em kosa, em oči. Bože moj, na što se meću te cure mlade. Katastrofa", rekla je.

Dvije mlađe djevojke prepoznale su da se radi o modelu koji je kreirala umjetna inteligencija. "Ne prepoznajem ju. Malo izgleda kao umjetna inteligencija. Ali lijepo je obučena", rekla je jedna, dok je druga dodala da su AI influenceri pomalo "glupi". "Nema potrebe za tim jer ima dovoljno pravih influencera i ljudi", rekla je djevojka.

Jedna starija gospođa bila je šokirana otkrićem da je riječ o AI modelima. "Nisam mogla vjerovati. To sve je umjetno? Pa ne mogu vjerovati. Tako su kao prave", rekla je iznenađena gospođa. Druga gospođa također je ostala iznenađena fotografijama. "Više ne možete vjerovati što je normalno, a što je inteligencija napravila. Ne može se razlikovati", rekla je.

Hrvatska ima dvije AI influencerice

Laura Ris domaća je AI influencerica koja ima 16 tisuća pratitelja na Instagramu, a cilj joj je zavladati domaćim tržištem baš kao što to čine i njezine AI kolegice diljem svijeta. "Laura Ris je mlada Zagrepčanka u dvadesetima. Voli izlaziti, voli modu, a naravno, kao i svi mladi, sluša i narodnjake. Zamišljena je kao djevojka željna uspjeha, a cilj joj je da u budućnosti može i živjeti od svojih objava na Instagramu.

"Činjenica je da danas influenceri uzimaju nerealne iznose za svoje objave, a svi znamo da to nije zahtjevan posao i da su cijene nepotrebno otišle u nebo. Laura je netko s kime testiramo tržište, ali cilj je da AI modeli sutra budu konkurentni na influencerskom tržištu i da se napokon sruše neopravdano visoke cijene", tvrdi tvorac Laure Ris, koji u testnoj fazi želi ostati u tajnosti. 

Prije gotovo tri mjeseca hrvatski AI umjetnik Tino Nazif stvorio je Slatku Simonu. Ova imaginarna djevojka stvorena je za potrebe promocije filma Slatka Simona redatelja i scenarista Igora Mirkovića. 

Nazif je rekao da je želio po uzoru na film potaknuti strasti u virtualnom svijetu, gdje je puno toga maglovito, pa tako i činjenica tko se nalazi "s druge strane žice". "Kao uzor uzet je lik Slatke Simone iz filma, gdje ju glumi Maja Jurić, a onda smo uz kreativne inpute prepustili umjetnoj inteligenciji da stvori ženu iz vaših snova", otkrio je.

Osim njih na društvenim mrežama aktivne su i strane AI influencerice poput Mille Sofije iz Helsinkija, Emily Pellegrini, Španjolke Aitane Lopez, Feli Airt te Britanke Lexi Lace.

Pročitajte više