Postoji veliki problem s filmom godine - velika je laž

Foto: Press/Getty Images

NOVI film Martina Scorsesea prvo je oduševio kritičare, a nakon što se napokon pojavio na Netflixu, podijelio je publiku. Jedni mu zamjeraju predugo i ničim opravdano trajanje, drugi imaju velikih problema s pomlađivanjem glumaca koji imaju nešto mlađa lica i pokrete mumija, a treći činjenicu da njegova "istinita priča" o nestanku zloglasnog sindikalnog vođe Jamesa R. Hoffe nema veze sa stvarnošću.

Međutim, i sam Scorsese je bio svjestan da je ispovijest Franka "The Irishmana" Sheerana, kojeg u filmu glumi Robert De Niro, prepuna rupa.

Autor predloška za film I Heard You Paint Houses je Charles Brandt, koji je od 1991. do 2003. odradio seriju intervjua sa Sheeranom, a tijekom jednog Sheeran mu se povjerio i priznao da je upravo on ubio Hoffu upucavši ga dva puta u glavu.

Inače, "paint houses" je eufemizam za krv koja poprska zidove nakon što nekog upucate iz neposredne blizine u zatvorenom prostoru.

Nažalost, priča o kući u Detroitu u kojoj je Hoffa navodno upucan, ne drži vodu jer policija je izašla na teren i u kući koju je Sheeran spomenuo, nije pronašla tragove krvi.

Istine i laži

Novinar Dan Moldea koji godinama istražuje ovaj slučaj, čak je upozorio De Nira da ne sudjeluje u ovom filmu jer je utemeljen na knjizi prepunoj neistina.

"De Niro nije mogao biti pristojniji. Izvanredan lik, ali ja sam bio agresivan jer znao sam da imam malo vremena s njim. Morao sam brzo prijeći na stvar. No nakon što sam mu rekao da je priča lažna, razgovor je postao neugodan jer sam s njim pričao na način na koji on razgovara s ljudima u svojim filmovima", rekao je Moldea.

I premda su njegov pristup i povod upitni, činjenica je da je The Irishman utemeljen na neistinitoj priči.

Ono što jest točno je da je Hoffa bio predsjednik Teamstersa koji su postali jedan od najmoćnijih sindikata u zemlji i pod čijom se kontrolom nalazila većina transporta u državi. Tijekom njegove vladavine bilo je općepoznato da surađuje s mafijašima i da ima velikih problema sa senatorom Robertom Kennedyjem, koji je činio sve da Hoffu strpa iza rešetaka. Što je na kraju i učinio.

Hoffa je 1964. osuđen zbog pokušaja podmićivanja porote, a uslijedila je i presuda za mutne poslove povezane s mirovinskim fondom. U zatvoru je završio 1967., a 1971. pomilovao ga je predsjednik Richard Nixon.

U zatvoru je vrijeme provodio s mafijašem iz New Jerseyja Anthonyjem Provenzanom, s kojim je ušao u sukob koji se nastavio i nakon što su izašli iz zatvora. Hoffa se želio vratiti na čelo sindikata, a to se nije svidjelo Provenzanovim ljudima koji su u međuvremenu na tu poziciju postavili Franka Fitzsimmonsa, koji im je omogućio da pošteno izmuzu fond, što pod Hoffinim vodstvom ne bi bilo moguće.

U ljeto 1975. Hoffa je nestao, a njegovo tijelo nikad nije pronađeno.

Što se zapravo dogodilo?

Isprva se vjerovalo da je riječ o otmici. Hoffa je posljednji put viđen na parkiralištu restorana Machus Red Fox u predgrađu Detroita, a nakon toga gubi mu se svaki trag.

Nestanak je postao glavna vijest u Americi, a teorije o tome gdje se nalazi iz dana u dan postajale su sve luđe. Nekoliko tjedana nakon nestanka pokrenuta je i službena istraga koju je vodio Henry Jackson, a prekopavanje zemljišta nedaleko od mjesta na kojem je Hoffa posljednji put viđen, pretvorilo se u cirkus. Problem je bio u tome što je cijela akcija iskopavanja započela na temelju lažne dojave pa nije bilo preveliko iznenađenje da nakon svega nije pronađeno ništa.

FBI se isprva nije uključivao u istragu jer nije imao povod da istražuje po službenoj dužnosti s obzirom na to da federalnog zločina nije bilo. No direktor FBI-a Clarence Kelly na kraju je naredio da istraga počne.

Stotine agenata radile su na slučaju, ali od početka su imali problem jer tijela nije bilo pa nije bilo ni istrage ubojstva. No jednom kada su se uključili u istragu, prikupili su gomilu informacija iako nisu imali tijelo.

Tijekom 1975. mafijaški šefovi poticali su Hoffu da smiri strasti i pronađe način da izmiri situaciju s Provenzanom. Hoffa se nećkao, ali na kraju je pristao. Njegova supruga rekla je da je otišao na sastanak s Provenzanom tog popodneva kada je nestao.

Sastanak je organizirao lokalni gangster Anthony "Tony Jack" Giacalone.

Hoffa je čekao sat vremena na parkiralištu restorana, a mnogo je svjedoka koji su ga vidjeli. Njegov auto, tamnozeleni Pontiac Grand Ville iz 1974., policija je pronašla nakon što je Hoffina supruga prijavila nestanak.

U to vrijeme Giacalone je bio na šišanju i pobrinuo se da ima dovoljno svjedoka koji će potvrditi njegov alibi. Isto je učinio i Provenzano, koji je u to vrijeme bio u New Jerseyju.

FBI je istragu usmjerio na Charlesa "Chuckieja" O'Briena, samoprozvanog Hoffinog posinka čija priča nije držala vodu i često ju je mijenjao tijekom ispitivanja. Tog popodneva vozio je automobil koji je pripadao Joeyju Giacaloneu, sinu Tonyja Jacka. FBI je zaplijenio vozilo i u prtljažniku pronašao uzorke Hoffine kose.

O'Brien je tvrdio da nema pojma o nestanku, a istražitelji vjeruju da su ga naveli da preveze Hoffu, ali da nije sudjelovao u ubojstvu. Nikad nije otkrio što se zapravo dogodilo tog podneva.

Tko je ubio Hoffu?

U studenome 1975. doušnik FBI-a promijenio je smjer istrage. Ralph Picardo koji je bio u zatvoru zbog reketa, agentima je otkrio da su Provenzanovi ljudi oteli i ubili Hoffu. Jedan od Provenzanovih suradnika navodno mu je prepričao zločin kada ga je posjetio u zatvoru, a u registru posjeta uistinu stoji da je Provenzanov suradnik posjetio Picarda.

I Picardo je legitimno autentičan izvor jer radi se o bliskom suradniku Tonyja Provenzana.

Na temelju njegovih izjava, FBI sumnja da je Provenzano naredio ubojstvo, ali to je učinio tek kada je dobio dozvolu od nadređenih, točnije od Russella Bufalina kojeg u filmu glumi Joe Pesci. Bufalino je umro tijekom odsluženja zatvorske kazne za sudjelovanje u ubojstvu svjedoka.

Nekoliko mjeseci nakon nestanka Hoffe glavni tužitelj na sudu je rekao da vjeruje kako su trojica muškaraca iz New Jerseyja odgovorni za Hoffino ubojstvo, a svoje tvrdnje temeljio je na izjavama svjedoka koji su vidjeli s kim je Hoffa napustio restoran.

Frank Sheeran nije bio jedan od njih.

Salvatore "Sally Bugs" Briguglio, njegov brat Gabriel "Gabe" Briguglio i Thomas Andretta bili su Provenzanovi suradnici i otprije su poznati policiji. Prema Picardovim informacijama, Hoffu je upucao Salvatore Briguglio.

Zašto je Sheeran lagao?

FBI je razgovarao sa Sheeranom, ali zaključio je da je "zanimljiv tip", da je blizak ljudima iz kriminalnog miljea i da je jedan od najboljih Hoffinih prijatelja. Istraga je pokazala i da su Sheeran i Hoffa telefonski razgovarali dan prije njegova nestanka, ali nemaju informacija da je Sheeran tog dana bio u Detroitu.

Sheeran se predstavljao kao glavni ubojica mafijaških šefova koji su iz nekog razloga birali njega, a ne sicilijanske plaćenike iz vlastitih "obitelji". Sheeran je tvrdio da je ubijao čak i za Hoffu, ali njegove priče prepune su rupa i Brandt je to vrlo lako mogao provjeriti.

Netočno je opisao restoran pred kojim je navodno ugledao Hoffu, a očito nije znao ni kako izgleda Salvatore Briguglio, kojeg je zatekao u kući u kojoj je Hoffa ubijen.

Autor knjige nije želio odgovarati na pitanja novinara.

Uglavnom, ništa u FBI-evoj dugogodišnjoj istrazi ne ukazuje na Sheerana. Pojavljuje se tek kao posljednji od šest osumnjičenika izvan Michigana. Sheeran je poznavao mnoge uključene u ovaj slučaj, ali nitko ga ne sumnjiči za Hoffino ubojstvo jer dokazi ne ukazuju na to.

Ipak, ne smijemo zaboraviti da FBI ne zna što se točno dogodilo. Točnije, prilično su sigurni da znaju, ali nemaju neoborive dokaze kako bi zaključili istragu.

Jedna od njihovih teorija je da je Hoffa odvezen na lokaciju nedaleko od restorana, onesviješten i ubačen u prtljažnik Giacaloneova auta te prevezen u industrijsku zonu, gdje se mafija rješavala leševa bacajući ih u industrijske peći. To objašnjava zašto leš nikad nije pronađen.

Druga teorija je da je "pospremljen" u bačvu i bačen na deponij Brother Moscato u New Jerseyju, gdje je mafija često odlagala one kojih se riješila.

Dan Moldea sumnja da je ubojica Sal Briguglio koji je ubijen u ožujku 1978. nakon što su počele kolati priče da bi o Hoffi mogao popričati s FBI-em kako bi izbjegao kaznu za drugo ubojstvo u koje je bio upleten. Ubijen je profesionalno, a ubojica nikad nije uhićen.

Ostaje još samo pitanje zašto bi Sheeran priznao ubojstvo koje nije počinio?

Moldea tvrdi da bi razlog mogao biti novac: "Bio je to ciničan pokušaj da ugrabi još malo novca na kraju života kako bi barem nešto ostavio svojoj obitelji, a ne da umre švorc. Priznao je zločin koji nije počinio."

Svjestan je da javnost nije briga je li priča u filmu The Irishman istinita ili ne jer nikoga ne zanima tko je ubio Hoffu: "Žele samo pogledati dobar film i vjerujem da će to i dobiti. Siguran sam u to."

Pročitajte više