Potrošio 250.000 kn žaleći se na kaznu za prebrzu vožnju, ipak izgubio slučaj

Foto: BBC

71-GODIŠNJI muškarac iz Velike Britanije navodno je tijekom nekoliko godina potrošio gotovo 30 tisuća funti (oko 250 tisuća kuna) na žalbe zbog jedne kazne za prekoračenje brzine od 100 funti (835 kuna), ali na kraju je ipak izgubio slučaj.

Nevolje umirovljenog inženjera Richarda Keedwella počele su krajem 2016. godine kad je tijekom putovanja u Worcester snimljen kako vozi 55 km/h na sat u zoni od 50 km/h. No on se nije složio s tim i sjeća se kako mu je dan uništila obavijest o tužbi koju je primio nekoliko dana kasnije. Bio je uvjeren da nije vozio prebrzo pa je na dokumentu u kojem je trebao priznati krivnju napisao kako "ne postoji slučaj".

Nadalje, angažirao je stručnjake za video i elektroniku kako bi dokazali da nešto nije valjalo s policijskom kamerom za brzinu. No ono što nije očekivao je da je to početak duge i skupe pravne bitke.

Tijekom posljednjih nekoliko godina u svom nastojanju da ospori novčanu kaznu od 100 funti Keedwell je potrošio "veći dio od 30.000 funti", uključujući oko 21.000 funti u odvjetničkim nadoknadama i 7.000 funti sudskih i putnih troškova.

Očekivao je da će slučaj biti gotov prilično brzo, ali ubrzo je shvatio da sve ide puno sporijim tempom nego što je zamišljao. Primjerice, četiri puta putovao je na sud za prekršaje u Worcester prije nego što je njegova žalba uopće saslušana.

Vještak kojeg je doveo pokušao je uvjeriti sud da je kamera za brzinu možda neispravna ili je jednostavno snimila automobil u susjednoj traci, ali sudac nije to želio ni čuti.

"Žao mi je zbog količine novca. Jednostavno sam želio pravdu", kaže Keedwell, dodajući da je potrošio većinu onoga što je namjeravao ostaviti kao nasljedstvo sinovima. Iako je to nestalo, on još uvijek razmišlja o žalbi na višoj instanci suda.

"Umoran sam i muka mi je od sustava koji tako gazi obične ljude", zaključio je.

Pročitajte više