Pozitivna sila zatvorila četvrti Festival novog cirkusa

NAKON još jedne rasprodane predstave "smaller, poorer, cheaper" australskog acrobata, kojem publika pljeskom gotovo nije dopuštala odlazak s pozornice u balonu Boćarskog doma, četvrti Festival novog cirkusa sinoć je zatvoren u intimnijem prostoru kazališne dvorane na Akademiji dramskih umjetnosti. Mlada splitska akrobatska skupina Positive Force priredila je najvjernijim pratiteljima festivala kasnovečernju premijeru svoje prve predstave "F 20.0".

Iako je u predstavi trebalo nastupiti troje akrobata skupine, zbog spleta okolnosti performer Vladan Bergamo nije sinoć izišao pred publiku. Na sceni ga je zamijenio brat redatelja Jakova Labrovića, 45-godišnji Ivan, koji je poslužio i kao stvarna inspiracija za ovu predstavu o odbacivanju od strane najbližih. Ivan boluje od paranoidne shizofrenije koja mu je dijagnosticirana nakon duge povijesti obiteljskoga nasilja. Dirljiv susret izvođača naviklih na scenu i čovjeka koji je cijeli život bježao od tuđih pogleda, ipak je na kraju nagrađen pljeskom, iako je publika o zamjeni uloga bila obaviještena tek na kraju predstave, te tako i sama dobila priliku testirati sposobnost prihvaćanja drukčijih.

Festival novog cirkusa tako je priveden kraju. Od 18. do 22. listopada zagrebačka je publika mogla gledati suvremene cirkuske produkcije iz Kanade, SAD-a, Francuske, Australije, Italije i Hrvatske, okupljene oko istraživanja prostora intime obitelji, njezinih funkcija, ali i njezine disfunkcionalnosti.

Z.K.

Pročitajte više