VIDEO Ušli smo u Novu godinu: Pogledajte kako se slavilo diljem svijeta

Foto: 123RF

STANOVNICI južnopacifičkih otočja Samoe i Kiribatija prvi su na svijetu ušli u 2017. godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Samoa, otočje sa 180 tisuća stanovnika, prije pet je godina zbog ekonomskih razloga promijenila stranu na datumskoj granici te s ist0čne strane prešla na zapadnu. Zbog toga u nove godine sad ulazi prva, a ne zadnja kao prije. Stanovnici Kiribatija odnosno Božićnog otoka oduvijek u nove godine ulaze prvi.

Ovdje ste mogli pratiti odbrojavanje.

Sat vremena nakon njih u 2017. godinu ušči su stanovnici Novog Zelanda.

U 14 sati po srednjoeuropskom vremenu u novu godinu ulazi istočna Australija, kad će početi slavni vatromet u Sydneyu.

U 16 sati dočekat će je Japan i Koreja, a sat vremena kasnije i Kina. Nova godina u Indoneziju i Tajland stiže u 18 sati, u 19 u Bangladeš, a u 20 u Pakistan. Nakon što je dočekaju stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, kreće prema istočnoj Europi, gdje će je dočekati u 23 sata po našem vremenu. Nakon nas 2017. će jedan sat iza ponoći početi u Velikoj Britaniji, oko 5 sati slavit će Kanađani.

2016. godinu posljednji će napustiti stanovnici Američke Samoe, cijeli dan poslije Samoe, iako ih dijeli samo 80 kilometara. 

U 16 sati u Novu Godinu ušli su i Japan te Koreja.

Sat vremena nakon u Novu je ušla i Kina.

Nakon Kine, 2017. su se pridružili i Indonezija i Tajland. Posebno vatreno bilo je u Hong Kongu.

U 19:00 sati po hrvatskom vremenu u Novu je zakoračio i Bangladeš.

Sat vremena kasnije Novu je dočekao i Dubai. U 22 sata po hrvatskom vremenu, staru godinu iza sebe ostavila je i Rusija. Sat vremena kasnije u novu su ušle i zemlje istočne Europe i odbrojavanje je moglo početi.

Pročitajte više