Predstavljen Mini Cooper E

MINI će u Los Angelesu predstaviti strujom pokretanu izvedbu Coopera koja će biti proizvedena u limitiranoj seriji od svega 500 primjeraka i ponuđena isključivo kalifornijskim kupcima.

Koliko je za sada poznato Mini planira proizvesti samo 500 električnih Coopera E koji će zainteresiranim kalifornijskim vozačima biti ponuđeni na jednogodišnji zajam, a o njima će se brinuti poseban tim tehničara. Razlog za ovakav potez je dvojak.

S jedne strane u Kaliforniji će uskoro stupiti na snagu zakon po kojem će svaki proizvođač koji želi biti prisutan na njenom tržištu morati u ponudi imati barem jedno tzv. zero emision vozilo, a s druge strane BMW dobiva savršenu priliku za testiranje svog električnog pogona.

Recimo i kako se proizvodnja ovog automobila odvija u dvije faze. Naime, u Oxfordu, u Engleskoj se proizvede sve osim motora. Zatim se vozilo šalje u München, gdje posao ugradnje pogonskog stroja obavljaju BMW-ovi stručnjaci.

Inače, električni Cooper će pokretati sprijeda smješteni elektromotor snage 204 KS te okretnog momenta od 220 Nm. Pogon je na prednje kotače, a najveća brzina mu iznosi elektronički ograničenih 152 km/h. 1.456 kg teškom Miniju je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno 8,5 sekundi.

Motor se električnom energijom opskrbljuje iz litij-ionskih baterija smještenih straga, što je rezultiralo smanjenjem obujma prtljažnika na svega 60 litara. Također, Mini je u električnoj izvedbi osim prljavog ispuha izgubio i stražnja sjedala što ga sada čini dvosjedom.

Autonomija električnog Minija se kreće oko 250 km, dok je za punjenje baterija potrebno oko dva i pol sata, a moramo spomenuti i kako je radi povećanja autonomije Cooper E opremljen i sustavom regenerativnog kočenja.

Pročitajte više