Predstavljene poštanske marke s likovima obitelji Simpson

AMERIČKI karikaturist, crtač animiranih filmova, scenarist i producent, Matthew Abram Groening u losanđeleskom studiju Fox Studios predstavio je nove poštanske marke na kojima su članovi animirane obitelji Simpson.

Matthew je kreator stripa Life in Hell, kao i Simpsona te Futurame. Prvi crtić koji je napravio bio je spomenuti Life in Hell koji je objavljen 1978. godine u avangardnom časopisu Wet. Crtić se objavljuje i danas i to u 250 izdanja tjednih novina.

Life in Hell je zaintrigirao i američkog producenta, scenarista i filmskog redatelja Jamesa L. Brooksa koji je 1985. godine Groeningu predložio suradnju za show The Tracey Ullman Show. Brooksova ideja je bila da Groening adaptira svoje likove iz Life in Hella za spomenuti show.

Simpsoni dobili ime po Groeningovim članovima obitelji

Uplašen kako će se suradnja raspasti zbog "nepomirljivih razlika", Groening je odlučio stvoriti nešto sasvim novo i tako je nastala obitelj Simpson. Članovi animirane obitelji dobili su imena po Groeningovim roditeljima i sestri, dok je prema njegovoj ideji Bart anagram riječi "brat" (derište). Od početka emitiranja prikazalo se više od 430 epizoda Simpsona u 20 sezona. 1997. godine Groening je u suradnji s Davidom X. Cohenom razvio Futuramu, animiranu seriju koja govori o životu u 3000. godini. Premijerno je prikazana 1999. a nakon četiri godine prikazivanja Fox ju je ukinuo, ali su tada iz Comedy Centrala odlučili otkupiti novih 16 epizoda i smjestiti ih na četiri DVD-a.

Matthew Abram Groening za svoj rad bio je nagrađen s 11 nagrada Emmy, deset za Simpsone i jednu za Futuramu. Također osvojio je i britansku nagradu Comedy Award za poseban doprinos. Matthew Abram Groening ima 55 godina, rođen je 15. veljače u Portlandu u državi Oregon. Bivša supruga s kojom ima dvoje djece zove se Deborah Caplan, kći Abe a sin Homer.

L.V.
Foto: AFP

Pročitajte više