Predvidi pobjednika, daj svoj glas: Koji film će dobiti Oscara?

Foto: Press

ZADNJA dva tjedna Oscara na Indexu pogledali smo sve i upoznavali smo vas s filmovima koji su ove godine u konkurenciji za prestižnu nagradu američke filmske akademije. No koji od njih će dobiti Oscara?

Hoće li to biti "Spotlight" kojega mnogi prozivaju i "najboljim novinarskim filmom svih vremena"? To je biografska drama Toma McCarthyja o novinarima The Boston Globea koji su 2001. razotkrili skandal u bostonskoj biskupiji vezan za dugogodišnje seksualno zlostavljanja djece i zataškavanje od strane moćnika i Crkve.


Puno je pažnje dobio i film "The Revenant". Uz odličnu glumačku postavu koju čine DiCaprio, Hardy, Domhnall Gleedon i Will Poulter, hvaljeni Meksikanac snimio je svoj najjednostavniji i po mnogima, svoj najbolji film do danas, ali u isto vrijeme gledatelji su podijeljeni između onih koji ovo smatraju remek-djelom ali i oni koji misle baš suprotno.


U konkurenciji je i "Marsovac" s Matt Damonom u glavnoj ulozi. Radi se o još jednom remek djelu majstora SF-a Ridleyja Scotta koji je mnoge razočarao svojim prethodnim pokušajem "Prometheus". Mnogi će čak reći i da je ovo najbolji Scottov film još od 2007. kada je snimio "American Gangster", a i najuspješniji jer na blagajnama je pokupio gotovo 600 milijuna dolara.


"Room" Lennyja Abrahamsona vjerojatno nije svačija šalica čaja i film bi mnogima mogao biti pretežak, ali zbog toga nikako ne biste smjeli propustiti jedan od najboljih filmova prošle godine. Iako bi u prvi mah cijelu ovu priču mogli doživjeti kao krimić o slučaju nalik onom Natasche Kampusch, "Room" je puno više od još jednog filma o stravičnom zločinu.

Kad na sve to dodate odličnu izvedbu Brie Larson i malenog Jacoba Tremblayja, imate ne samo odličan film već i prilično ozbiljnog kandidata za Oscara.


 
Steven Spielberg ovog se puta dohvatio istinite priče o ruskom špijunu Rudolfu Abelu i američkom odvjetniku Jamesu B. Donovanu čije se prijateljstvo rađa tijekom američke sudske predstave za javnost čiji je cilj onemogućiti Ruse da ishod suđenja iskoriste u propagandne svrhe. Glavna je to radnja filma "The Brigde of Spies".


"The Big Short" radi se o biografskoj "dramediji" nastaloj na temelju istoimenog bestselera Michaela Lewisa o skupini investitora koji su u razdoblju od 2007. do 2010. iskoristili situaciju stalnoga rasta cijena nekretnina i stvaranja velikoga broja hipoteka te su bogatstvo stekli nepopularnim, proračunatim klađenjem na financijski raspad.


U konkurenciji je još i Mad Max. I dok je većinu zabavila isključivo suluda i gotovo neprekidna akcija, neki su u svemu pronašli i dubinu pa se film našao na gotovo svim listama najboljih filmova proše godine.


Film "Brooklyn" je jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjih Oscara. Radi se o uprizorenju uspješnog romana Colma Toibina iz 2009. koji je Observer proglasio jednim od deset najboljih povijesnih romana svih vremena, a brojni su je kritičari pohvalili zbog mnogih autentičnih detalja i činjenice da bira manje uhodane staze da ispriča sto puta viđenu priču o irskim doseljenicima.


Oscari se održavaju u nedjelju, zato dajte svoj glas i prognozirajte koji bi film mogao dobiti zlatni kipić.

Bit će zanimljivo usporediti prognoze čitatalja Indexa i stvarnih dobitnika s nedjelje na ponedjeljak ujutro.

Pročitajte više