Preminuo posljednji od Osam tamburaša s Petrovaradina

Screenshot: YouTube

PREMINUO je Momčilo Moma Nikolić, član legendarnog tamburaškog orkestra Janike Balaža. On je bio posljednji i najmlađi član ovog orkestra. 

Vijest o njegovoj smrti objavio je Robert Čoban, suvlasnik i predsjednik srpske medijske kuće Color Press Group.

"Koliko pjesama, koliko novčanica uguranih u violine i tambure, koliko noći u konobama. Laka zemlja, Momo. Preminuo je Momčilo Moma Nikolić, posljednji od 8 petrovaradinskih tamburaša", napisao je na Facebooku.

Momčilo je postao član Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Novi Sad 1970. godine, a potom se pridružio tamburaškom orkestru Osam tamburaša s Petrovaradina.

S njima je svirao do 1988. godine, kad napušta Srbiju i nastavlja profesionalnu karijeru u Kanadi. Nastupao je širom SAD, Kanade i Australije.

Tamburitza Association of America svrstala je Momčila u svoju Kuću slavnih 2007. godine. Autor je djela Beše nekad osam tamburaša, koja je prevedena na nekoliko jezika.

Momčilo Moma Nikolić rođen je u Novom Sadu u obitelji koja je četiri generacije svirala tamburu. Završio je Srednju glazbenu školu Isidor Bajić.

Godine 1988. Moma Nikolić napušta Novi Sad na poziv Sjeverne Amerike kao profesor tambure i nastavlja svoju glazbenu karijeru, predstavljajući pjesme i glazbu s područja Srbije i Vojvodine.

Pročitajte više