Preslatke fotografije: Beba slonić uči plivati i - dobro mu ide!

BEBA slonić iz zoološkog vrta u Tarongi ovih dana uči plivati, i ide mu jako dobro, kažu njegovi staratelji. "Luk Chai je brzo naučio plivati, iako se još uvijek boji duboke vode. Za sada se ne odvaja od krda često, ali uspjeli smo ga uhvatiti kako sam pliva i istražuje jezero i to nas je sve jako razveselilo", novinarima je ispričala Lucy Melo, Luk Chaiova "ljudska mama".

I možda ova vijest (u slici) i nije prijelomna ili bitna, ali fotografije prirode i onog najboljeg što nam je dala uvijek dobro dođu da nas razvesele na tmuran, ili u današnjem slučaju, sunčan dan. A kada je o slonovima, inače simbolima sreće i prosperiteta riječ, a pogotovo kada su ovako slatki, pravi grijeh bi bio ne napisati nešto.

Slonovi su najveći kopneni sisavci koji danas žive na zemlji. Kod rođenja, mladunče može težiti i do 100 kg. Skotnost slonice traje 20 do 22 mjeseca i najduža je od svih kopnenih sisavaca. Mogu živjeti do 70 godina. Najveći slon je ubijen 1974. u južnoj Angoli i bio je težak 12.240 kg.

Slonovi danas u srcima žitelja Azije zauzimaju posebno mjesto; oni te životinje tretiraju s poštovanjem te ih nikada ne tlače ili pokušavaju ograničavati ili zatočiti. Umjesto toga, prema njima se ponašaju kao prema sebi ravnima, a slonovi im tu naklonost itekako znaju vratiti. Zato, ako vam se dogodi da vas nasred Bangkoka zaustavi slon da bi užicao poslasticu, nemojte se bojati, već ga nagradite - ovaj gigantski stvor će vam znati reći hvala.

I za kraj, spomenut ćemo još jednu malu činjenicu vezanu za slonove, da ne ispadne da ih samo hvalimo; u prošlosti oni su slovili kao opaki ubojice, i to opet u Aziji, gdje se dugo vremena koristila prilično gadna metoda smaknuća imena koje govori sve - gnječenje slonom!

Gnječenje slonom bila je uobičajena metoda smrtne kazne na području južne i jugoistočne Azije, osobito Indije, gdje je bila popularna više od četiri tisućljeća, a uz njih koristili su je i Rimljani te Kartažani. A kako su se slonovi tada upotrebljavali u vojne svrhe, to je bila normalna kazna za vojne bjegunce, zarobljenike i zločince. Pogubljenja su bila namjerno jezovita, često su se vršila javno. Pod utjecajem Britanaca prakticiranje kazne je otpalo, premda se i danas dogodi da slon ubije čovjeka. Ali, sasvim slučajno!

Pročitajte više