Prije 11 godina otišao je Boris Dvornik: "Sad će ti did dat savjet..."

Foto: Press/Facebook

NA DANAŠNJI dan prije 11 godina napustio nas je jedan od najvećih glumaca svih vremena na ovim prostorima, Boris Dvornik.

Dvornik, jedna od najvećih ikona hrvatske filmske i kulturne scene, ostavio je iza sebe bogati glumački opus. Nastupao je u svim filmskim, kazališnim i televizijskim žanrovima, a u svojoj bogatoj karijeri snimio je više od 40 dugometražnih igranih filmova, dvadeset serija i nebrojeno mnogo kazališnih predstava. 

1971. osvojio je svoju prvu Zlatnu arenu, za ulogu u ratnom filmu Antuna Vrdoljaka "U gori raste zelen bor" te za ulogu u "Opkladi", filmu Zdravka Randića. Nakon osvojene Arene, uslijedile su uloge koje su mu obilježile život - ulogom Roka Prča u kultnoj seriji "Naše malo misto", a potom i brijača u "Velom mistu" osvojio je publiku diljem bivše Jugoslavije i nametnuo se kao najpopularniji glumac u bivšoj državi.

Njegova unuka Ella Dvornik na Facebooku se često znala prisjetiti anegdota vezanih za djeda pa je tako prije nekoliko godina mnoge nasmijala podijelivši djedov savjet protiv mamurluka.

"Ma Ellina!!! Sad ce ti did' dat savjet. Nakon svake case vina popij casu vode. Tako sinjorina nikad nes bit mamurna. A ujutro kad se dignes, mos' nastavit pit ko da jucer nije bilo", napisala je na Facebooku tad Ella i nasmijala mnoge.

Svog svekra često se sjeti i Danijela Dvornik.

"Kada sam prvi put upoznala svog svekra, bilo je na jednoj premijeri filma u Splitu, došla sam s Dinom u to kino, nakon 10 dana naše veze i kad je premijera završila, otišli smo na domjenak, a Pape (tako smo ga zvali, nije moglo drugačije) se zaderao iz jednog kuta terase: 'Dino, dovedi tu malu da je vidim!' A Dino me sav ponosan doveo ocu. Pape me dobro promotri i kaže: 'Slušaj mulac, čuvaj ovu lipu malu i da nisi nešto zajeba! Jesi čuja?', i tresne ga po leđima. 'Aj sad lipo počasti curu i budi dobar jer ćeš dobit! A ti mala, ako bude pizdija i pravija probleme, odma mi javi pa ću ga ja sredit!', i nasmije se onako kako je samo on znao, fakinski i namigne mi", napisala je jednom prilikom nostalgična Danijela i tako otkrila kako je izgledao njezin prvi susret s Borisom.

Boris Dvornik preminuo je 24. ožujka 2008. godine u 69. godini života.

Pročitajte više