Pripremite krunice - Isus Krist se vraća na Zemlju. Opet.

ČESTITAMO, danas je Smak svijeta! Preostalo nam je četiri sata do ponoći, što znači da još stignemo biti u krivu, no zasad se čini da se Isus odobrovoljio i pustio "nek se djeca igraju". Ili nema Boga. Ha, nikad ne znaš.

Pusti sve kvragu, idemo Bogu!

Ukoliko ste jedan od simpatizera evađelista Harolda Campinga i njegove vesele svite fanatičnih sljedbenika, vjerojatno ste rasprodali sve nekretnine i pokazali srednjaka službenici koja vam vodi kredite - tako nešto su, naime, savjetovali svima koji su povjerovali da će svijet skončati baš 21. svibnja 2011.

Preživimo li subotnji izlazak, Camping će postati rekorder po broju predviđenih, a neostvarenih, Kristovih dolazaka - naime, prošli je Sudnji dan predvidio za 1994. godinu. To se, eto, izjalovilo, no njegove pristaše nije spriječilo u marljivom radu koji je uključivao jumbo-plakate, upozorenja na radiju, štandove i dijeljenje letaka s "radosnom vijesti". U svojim je govorima spremno odbacivao majanski kalendar i 2012., jer - to nema veze s Biblijom.

Apokalipsa - sad! Ne, sad!, Ne, ne, SAD!

Nažalost, Campinga, koji vodi "Obiteljski radio", dnevno slušaju milijuni, što mu daje krila u svojim bulažnjenjima o apokalipsi, koja temelji na doslovnom tumačenju Biblije. Kao pristaša teorije "pobij sve, pa nek ih Bog razvrsta", Harold je uvjeren da će baš on i njegovo stado u Nebo, dok će ostatak svijeta "na ražanj".

Ako uopće postoji mogućnost da Camping nije u pravu, možemo očekivati izjavu o "sitnoj pogrešci" u proračunima - izgovor koji je ponudio i prije 17 godina. Slične idiotarije poslužile su kao isprika i mnogim drugima. Kad nije došlo do nuklearnog holokausta na Božić 1967. godine, grupa koja ga je najavila jednostavno je tralala-reinterpretirala svoje proročanstvo i objavila kako su zapravo mislili na neku vrstu duhovne sile, a ne baš na samu lančanu reakciju.

Kad leteći tanjuri, koje je 1976. godine najavio i iščekivao ludi Festinger, nisu došli na večeru, sekta je izjavila da "kad se reklo 1976. ionako nije mislilo na 1976., već na neku drugu godinu u budućnosti, nije važno koju", istodobno hračkajući po "nejakom ljudskom umu" koji nije u stanju shvatiti grandiozne planove mudrih izvanzemaljaca.

Treba spomenuti i pentakostalnu grupicu obožavatelja gospođe Shepard, koja je, izravno komunicirajući s Bogom, svoje miljenike natjerala u nuklearna skloništa kućne izrade. Kad su, nakon više od mjesec dana čamljenja čekajući, konačno izašli na svjetlo dana i vidjeli da je nebo i dalje plavo, istog su se trena bacili na koljena i zahvalili Bogu što ih nije pobio i što su položili test, ostavši mu vjerni do kraja.

Gori Zemlja, gori borovina

Propalih je proročanstava bilo toliko da je 2000. godine izdana i zanimljiva knjiga pod naslovom "Expecting Armageddon", u kojoj se analizira nevjerojatna tvrdoglavost sljedbenika raznih velikih i malih sekti, koji, ni suočeni s time što su preživjeli dan na koji su trebali umrijeti, nisu bili u stanju priznati si da su u zabludi. Ipak, koliko im se god smijali, koliko vas je godinama podupiralo očito korumpiranog političara, ostalo uz bračnog partnera koji neprekidno vara ili se borilo za propale ideologije?

Što se tiče vjerovanja u sami Drugi dolazak, pogledajte donju tablicu, odnosno kako su glasali Amerikanci. Gotovo 40 posto ih vjeruje da će Isus Krist ponovno pojaviti na Zemlji, no nisu svi suglasni oko datuma.

A što će tek neki biti izbedirani ako ispadne da su "pogani indijanci" bili u pravu!

Pročitajte više