Problemi u splitskom HNK? Intendant ipak ima podršku Ivice Puljka

Foto: Ivana Ivanovic/Pixsell

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u srijedu je, na proslavi Praznika rada na Marjanu, izjavio kako intendant HNK Split Vicko Bilandžić, kao i Kazališno vijeće te ustanove, ima njegovu podršku u daljnjem radu.

"Intendant i Kazališno vijeće imaju moju punu podršku da zajedno nastave u smjeru u kojem su do sada išli. Taj smjer nije bio loš, oni su promijenili trend i izašli iz financijskih gubitaka i sada su financijski stabilna institucija. U svim ostalim stvarima, kao što su kadrovski, tehnički i svi ostali problemi, pomoći će im Grad da ih rješavaju u hodu", kazao je Puljak.

Rekao je da će Grad raditi na tome da se situacija u kazalištu smiri i dodao da je financijska situacija dobra te da je HNK prošlu godinu završio u financijskom plusu. Sanirali su veliki minus koji su imali, a što se tiče ostalih stvari uvijek postoje problemi u radu, no Grad će kazalištu omogućiti da se problemi rješavaju u hodu.

Veseli ih što su ovogodišnji Marulićevi dani bili izuzetno posjećeni, zbog čega je čestitao svima koji su sudjelovali u toj manifestaciji.

Sve se češće govori o problemima

Posljednjih mjeseci sve se češće govori o problemima u splitskom kazalištu. Početkom godine je dramaturg, književni i kazališni kritičar, urednik i novinar Jasen Boko dao ostavku zbog, kako je napisao na svojoj društvenoj mreži, potpunog neslaganja s radnim metodama i načinom komuniciranja novog intendanta.

"Omalovažavanje i čak izravno vrijeđanje suradnika od strane intendanta nije radno okruženje u kojem želim raditi", napisao je Boko.

Krajem veljače ostavku je dala dotadašnja ravnateljica opere Ivana Srbljan, uz obrazloženje da to radi iz osobnih razloga.

Na sastanku Kazališnog vijeća, održanog koncem veljače, intendantu Bilandžiću je odbijen izvještaj za prošlu godinu, odnosno odbijeno mu je financijsko i programsko izvješće, a kasnije su mu odbili i plan za tekuću godinu. Uz brojne probleme, kazalištu nedostaje i kadra. Novi Zakon o kazalištu određuje da odluku o mogućoj smjeni intendanta može donijeti samo gradonačelnik.

Pročitajte više