Prolupali, promucali i prešli u vegetarijance: Pojavili se u filmu i više nikad nisu bili isti

Foto: Press

KVALITETA glume, kao i u slučaju svakog drugog posla, ovisi o uloženom trudu koji se, nagrađuje raznoraznim statuama, peharima i sličnim sjajnim predmetima.

No, glumci ponekad odu korak dalje kako bi nam pružili što bolju izvedbu i to je uvijek poželjno. Međutim, njihova predanost ostavlja trag koji je ponekad pozitivan, a ponekad negativan.

U nastavku ćemo se pozabaviti glumcima koje je rad na filmovima zauvijek promijenio.

Isablelle Adjani - Posession (1981)

Ljubitelji horora dobro se sjećaju vrhunskog filma Andrzeja Zulawskog, a posebno izvedbe Isabelle Adjani koja je svoju ulogu odradila maestralno, a što joj je i osiguralo Cezara u kategoriji najbolje glumice. Međutim, njezina predanost je ostavila dubok trag i glumica je kasnije za jedan francuski časopis izjavila da ju je film psihički iscrpio i da su bile potrebne godine psihoterapije da ulogu Anne izbaci iz sebe. Dodala je i da se više nikada ne bi upustila u tako zahtjevnu ulogu.

Adrien Brody - The Pianist (2002)

O Romanu Polanskom možete misliti što god želite, ali "Pijanist" je bez ikakve sumnje odličan film, a velik dio kvalitete duguje odličnoj izvedbi Adriena Brodyja koji je za ovu ulogu osvojio i Oscara. Priprema za ulogu Wladyslawa Szpilmana bila je naporna. Brody je rasprodao sve što je imao, prekinuo veze s prijateljima i preselio u Europu. Međutim, pravi očaj osjetio je tek kada se morao fizički transformirati iscrpnim gladovanjem. Za BBC je izjavio: "U životu sam iskusio gubitak, osjetio tugu, ali nisam bio svjestan očaja koji dolazi s glađu".

Uloga ga je iscrpila fizički i psihički i kasnije je priznao da mu je trebala godina i pol da se stvari vrate na svoje mjesto.

Colin Firth - The King's Speech (2010)

Pripremajući se za ulogu engleskog kralja Georgea VI., Firth je morao savršeno skinuti mucanje s kojim se njegov lik borio. I baš poput pravo kralja, i Firth je morao uzeti lekcije instruktora koji mu je pomogao da što vjerodostojnije kopira Georgea. To mu je pošlo za rukom, ali pripreme su ga promijenile jer imitirao je i nervozne tikove koje je George imao. Toliko se uživio da se nakon prestanka snimanja nije mogao riješiti mucanja pa bi mu se i mjesecima kasnije nenadano vraćalo tijekom intervjua.

Hugh Laurie - House (2004-2012)

Problem koji je Firth imao s mucanjem, Laurie je imao sa šepanjem. Naime, osim što je savršeno skinuo američki naglasak (producenti su izričito tražili "pravog Amera" i izabrali Laurieja ne znajući da se radi o Britancu), Laurie je cijelo vrijeme snimanja morao i šepati. U obzir valja uzeti i to da je serija snimana osam godina što se svakako odrazilo na njegov hod pa je probleme sa šepanjem vukao tri godine nakon prestanka snimanja.

Bob Hoskins - Who Framed Roger Rabbit (1988)

I dok su se drugi mučili s mucanjem i šepanjem, Bob Hoskins razvio je blag slučaj shizofrenije. Naime, budući da se radi o kombinaciji animiranog i igranog filma, Hoskins se cijelo vrijeme snimanja morao pretvarati da razgovara sa stvarnim ljudima iako je čuo samo glasove. Kako bi si olakšao posao, Hoskins tvrdi da je naučio kako halucinirati i zaista vidjeti likove s kojima je pričao. U jednom intervjuu priznao je da je zeca znao vidjeti i nakon prestanka snimanja i da mu je liječnik zbog toga preporučio da napravi pauzu i odmori se od glume.

Heath Ledger - The Dark Knight (2008)

Kad smo već kod ludila, pravo je vrijeme da se prisjetimo i Heatha Ledgera i njegove pripreme za ulogu Jokera. Uloge za koju je posthumno dobio Oscara i koju mnogi smatraju najboljim dijelom drugog filma o Batmanu. Ipak, mnogi su uvjereni da su upravo pripreme za ovaj film kumovale njegovom predoziranju.

Naime, pripreme je odrađivao u potpunoj izolaciji. Zatvarao bi se u stan i naporno se pripremao za ulogu psihopata. Ledger je vodio dnevnik u kojem je otkrio da bi tjednima spavao samo po dva sata i da se na trenutku gubio, a vjerojatno i pronalazio spas u kombinaciji lijekova. obdukcija je pokazala da se radilo o pilulama za spavanje, sredstvima protiv boli i tabletama za smirenje.

Charlie Hunnam - američke serije i filmovi

Mnogi su se iznenadili kada su doznali da je Charlie Hunnam, ljepotan sa sveameričkim licem, zapravo Britanac. Naime, Hunnam je stvorio karijeru u Americi i to je ostavilo toliki trag da je potpuno izgubio naglasak.

Njegovi sunarodnjaci čak su se i šalili na njegov račun nakon što se pojavio u jednom talk showu i počeo pričati čudnim naglaskom koji je zvučao kao mješavina više američkih regija. I sam Hunnam je priznao da je potpuno zaboravio vlastiti naglasak pa je za snimanje "Kralja Arthura" morao angažirati jezičnog instruktora koji ga je podučavao materinjem jeziku.

Janet Leigh – Psycho (1960)

Glumica Janet Leigh najpoznatija je po ulozi u Hitchcockovom klasiku, a malo tko može zaboraviti kultnu scenu pod tušem. Posebno Leigh. Naime, uloga je na njoj ostavila toliki trag da se do kraja života odbijala tuširati već se samo kupala. U rijetkim trenucima kada je bila prisiljena koristiti tuš, neprestano bi gledala prema vratima za slučaj da se ne pojavi manijak s nožem.

James Cromwell - Babe (1995)

Simpatični film o prasetu s misijom nije pretvorila Jamesa Cromwella u zvijezdu iako je, realno, imao glavnu ulogu, ali pretvorila ga je u vegetarijanca. Iako ni prije toga nije bio pretjerano lud za svinjetinom, rad na filmu totalno ga je preobratio. Zavolio je prasiće i otada je aktivni borac za prava životinja. Njegova misija je učiniti sve kako bi zaustavio patnje životinja.

Christopher McDonald - Happy Gilmore (1996)

McDonald nije poznat glumac niti je film s Adamom Sandlerom nešto spektakularno. ali ima bazu vjernih fanova koji će bilo gdje prepoznati Shootera McGavina. Jednom je prilikom priznao da je ulogu prihvatio samo zato što voli igrati golf, a dobiti odličan honorat za igranje golfa i druženje s Adamom Sandlerom, zvuči kao nešto o čemu nitko ne bi predugo razmišljao.

Iako je i prije snimanja bio odličan igrač golfa, tijekom snimanja drastično se popravio jer igrao bi po pet sati dnevno šest dana tjedno. Bonus je i to da ga mnogi prepoznaju po ulozi igrača golfa zbog čega često ne mora ni plaćati članarine u golf klubovima.

Pročitajte više