Prošle su dvije godine od smrti Dolores Lambaše

Foto: Index/YouTube

PRIJE točno dvije godine, 23. listopada 2013. oko 14 sati iz Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu stigla je vijest da Dolores Lambaša nije uspjela preživjeti teške ozljede koje je pretrpjela u automobilskoj nesreći na autocesti A3.

U trenutku smrti imala je tek 32 godine, a vijest o njezinom preranom odlasku potresla je javnost i fanove, ali ponajviše one koji su je poznavali.

Lambaša se s kolegom Stojanom Matavuljem tog dana vraćala iz Beograda, a putem su stali u Iloku kod prijatelja. Ujutro su krenuli prema Zagrebu, iako su imali rezervirane dvije sobe.

Na autocesti A3 kod Velike Kopanice, sto metara prije ulaska na Slavoniku Matavulj, koji je upravljao Nissanom, udario je u stražnji dio VW Pola. Dolores je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu.

Matavulj je nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od devet mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine. Prema novoj verziji optužnice osuđen je za ubojstvo iz nehaja. Na presudu se nije želio žaliti jer se osjeća krivim.

Dolores Lambaša rođena je 1981. u Šibeniku, gdje je završila gimnaziju Antuna Vrančića i srednju glazbenu školu Ivana Lukačića, u kojoj je pohađala sate glasovira, gitare, solo pjevanja, povijesti glazbe i dirigiranja. U Zagrebu je završila jednu godinu studija kroatologije i povijesti na Hrvatskim studijima te je apsolvirala glumu na Akademiji dramskih umjetnosti.

Ostat će zapamćena po ulogama u nizu televizijskih sapunica, poput "Odmori se, zaslužio si", "Dobre namjere", "Zauvijek susjedi" i "Zakon ljubavi", a posljednji angažman bila joj je uloga Tamare Marin u serijalu "Ruža vjetrova". Ostvarila je i nekoliko filmskih uloga, najzapaženija od kojih je uloga Dee u filmu Nikše Sviličića "Vjerujem u anđele" (2009.), kojom se ujedno i najviše ponosila. Film je nagrađen sa sedam nagrada publike diljem svijeta.

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu imala je svoju jedinu kazališnu ulogu, u predstavi "Dom Bernarde Albe" (2006.) redatelja Božidara Violića, u kojoj je glumila glavnu ulogu Adele. Osim glume, Dolores je svirala klavir, pjevala, a skrivene strasti bilo joj je pisanje poezije i proze.

Prošle godine je u kinima prikazan dokumentarac Silvane Menđušić o Lambašinom životu, nazvan "Naslovnica". Nastajao je tijekom dvije godine u Splitu, a bilježi niz trenutaka u životu tragično preminule glumice.

"2013. godine Hrvatska je ušla u petu godinu recesije, dosegla rekordnu nezaposlenost i priključila se EU, a ustavnu definiciju braka donijela je konzervativna većina. U toj 2013. godini najčitanija vijest na hrvatskim portalima bila je ona o njezinoj smrti", poručili su autori filma. 

Pročitajte više