Prošlog tjedna mnogi nisu znali da postoji, a sad je jedan od najtraženijih glumaca

Foto: Press

Svi trenutno gledaju Baby Reindeera na Netflixu. Dobio je ocjenu 100% na Rotten Tomatoesu i izvrsne kritike sa svih strana. Ali ono što ovu seriju čini posebno zanimljivom je to što se temelji na istinitoj priči, i to - Richarda Gadda, koji je napisao scenarij i još glumi i glavnog lika.

Gadd u seriji glumi verziju sebe, komičara Donnyja koji radi kao konobar, dok u isto vrijeme pokušava biti komičar, a u kafić u kojem radi jednog dana ulazi Martha, simpatična, ali izuzetno nestabilna žena koja u njegovu usputnom činu dobrote prepoznaje puno više od toga.

 

Razgovor prerasta u višegodišnje uznemiravanje koje iz dana u dan postaje sve veći problem, ne samo za Donnyja već i sve ljude u njegovu životu. Stvari postaju ozbiljnije u trenutku kad Donny dozna da je Martha već osuđivana za uhođenje i uznemiravanje. 

Tko je Richard Gadd?

34-godišnji škotski pisac, glumac i komičar studirao je na Sveučilištu u Glasgowu "kako bi umirio svoje roditelje" i tu je počeo sa stand-upom i dramom. "Bio sam užasan", rekao je za The Times. "Bio sam u mainstream klubovima komičara i pričao šale koje su bile poprilično loše."

Okušao se i u glumi kad je 2012. upisao jednogodišnji tečaj u Dramskoj školi u Oxfordu. Prije nego što je napisao scenarij i glumio u Baby Reindeeru, također je bio u brojnim britanskim TV serijama uključujući Against the Law, Clique, Normal Night i Tripped.

Gadd je vrlo otvoreno govorio o ženi koja ga je četiri godine uhodila i zvala "Baby Reindeer". Cijela muka započela je prije desetak godina kada je Richard radio na britanskoj komičarskoj sceni. Nakon što je ženi (koja se u seriji zove Martha) ponudio šalicu čaja, počela ga je uhoditi.

Navodno ga je stalno pratila na njegovim komičarskim nastupima i čak se pojavljivala u njegovoj kući. Poslala mu je 41.071 e-mail, 350 sati govorne pošte, 744 tweeta, 46 Facebook poruka i 106 stranica pisama. Također mu je slala darove - tablete za spavanje, bokserice...

Gadd je biseksualac

Baby Reindeer isprva je napisan kao predstava za jednog glumca i premijerno je prikazana na Edinburgh Fringe Festivalu 2019., gdje je osvojio dvije nagrade. Zatim je nastavio s prikazivanjem u The Bush Theatreu u Londonu, a na kraju dobio Netflixovu adaptaciju.

Richard je biseksualac i trenutno nije u vezi te je otkrio da je nakon uhođenja "oprezniji prema ljudima". "Treba mi puno vremena da im vjerujem. Prije sam ulazio u situacije s takvom opuštenošću i opekao sam se", rekao je.

Gadd zapravo ima poveznicu s još jednom Netflixovom hit serijom, a to je Sex Education. Richard je radio na drugoj sezoni serije i posebno je napisao petu epizodu u kojoj su Otis i Eric na planinarenju dok Ola shvaća svoju seksualnost i prekida s Otisom.

On je i zaštitno lice britanske udruge We Are Survivors, koja pruža podršku muškim žrtvama seksualnog zlostavljanja. Iako ne može otkrivati detalje iz pravnih razloga, Richard je rekao za Vanity Fair da ga njegova stvarna stalkerica više ne može kontaktirati.

Baby Reindeer se može gledati na Netflixu.

Pročitajte više