Proveli istraživanje o imidžu muslimana u filmovima: "Stanje je jako loše"

Foto: Press

NAJNOVIJE istraživanje koje se bavilo prikazom muslimana u popularnim filmovima, a koje je provela inicijativa USC Annenberg Inclusion uz podršku glumca Riza Ahmeda, fondacije Ford i Pillars Funda, pokazalo je ono čega smo svi više-manje svjesni, ali nikada nije službeno dokazano.

Ukratko, prikaz muslimana je, najblaže rečeno, problematičan.

Iako su muslimani najbrže rastuća i rasno i etički najrazličitija vjerska zajednica u svijetu, istraživanje pokazuje da su likovi muslimana u popularnim filmovima marginalizirani. Ili uopće ne postoje ili su prepuni opasnih stereotipa koji dovode do posljedica u stvarnom svijetu, bile one fizičke ili psihološke.

"Mislim da smo svi znali da rezultati neće biti dobri, ali nismo znali koliko su stvarno loši", govori Ahmed o studiji koja je provedena na 8965 likova (govornih uloga) koji su se pojavili u 200 najpopularnijih filmova između 2017. i 2019. U obzir su uzete kinematografije s engleskom govornog područja, a od gotovo 9000 likova samo 1.6 posto otpada na muslimane, dok ih u 23 animirana filma uključena u istraživanje uopće nema.

"To je poražavajuće, a treba dodati i način na koji su muslimani prikazani u odnosu na nasilje. Preko 30 posto su počinitelji, preko 50 posto su žrtve nasilja. Prema istraživanjima znamo da sve ovo ima posljedice u stvarnom svijetu. Ljude ubijaju, zemlje napadaju, donose se diskriminatorni zakoni. No, kad sve to vidite pred sobom, crno na bijelo - šokantno je", objašnjava Ahmed i dodaje: "Ne možemo ukazati na nekoliko istaknutih priča o uspjehu i ignorirati strukturalne predrasude unutar industrije i društva."

Dežurni teroristi u filmovima

Muslimani su godinama bili tek dežurni teroristi u holivudskim filmovima s rijetkim iznimkama, kada bi poslužili kao sredstvo za obračun s drugim dežurnim krivcima - Rusima.

Ono što nedostaje su zaokruženi likovi s posebnim naglaskom na muslimankama koje su često prikazivane kao bezlične i bespomoćne žrtve.

Isto tako, muslimana nedostaje i iza kamera, kao producenata, redatelja, scenarista i slično, jer upravo bi ta zastupljenost dovela do kvalitetnog prikaza i ublažavanja lošeg imidža koji je godinama stvaran.

Upravo zato, koalicija partnera osmislila je plan za uključenje muslimana, a sadrži niz kratkoročnih i dugoročnih rješenja.

Pročitajte više