Prva dama koja ne želi biti prva dama: "Karijeru ne podređujem muškarcu"

Foto: EPA

IRINA KARAMANOS ne želi više nositi titulu prve dame. Partnerica čileanskog predsjednika hrvatskih korijena Gabriela Borića objavila da će se povući s te pozicije uz objašnjenje da to "nije posao koji je tražila niti vjeruje da bi takav posao uopće trebao postojati". 

Karamanos (33) tečno govori četiri strana jezika, studirala je još dva i ima diplome iz odgojno-obrazovnih znanosti i antropologije s njemačkog Sveučilišta Heidelberg. Kći imigranata, urugvajske majke njemačkog podrijetla i oca Grka, koji je umro kad je imala osam godina, naglašava kako ona "nije osoba koja bi svoje planove i karijeru podredila muškarcu".

"Sve što znaju o meni jest da sam predsjednikova partnerica"

"Posao prve dame zahtjevan je i uključuje puno radno vrijeme, a za to se ne dobiva ni plaća. Ono što ja radim više nije važno, sve što znaju o meni jest da sam predsjednikova partnerica", izjavila je Karamanos, prenosi The Independent.

Tituli prve dame opirala se od trenutka kada je 35-godišnji Borić izabran za predsjednika, u prosincu prošle godine. Isprva je, nevoljko, pristala biti prva dama, ali u mjesecima koji su slijedili tiho je preispitivala ulogu. 

"Nikoga ne zanimam kao osoba, bitna im je samo titula"

Planirala je sve svoje dužnosti - a riječ je o vođenju šest zaklada, nadzoru mreže dječjih vrtića, znanstvenih muzeja i organizacija za razvoj žena - prebaciti na ministarstva, za koja vjeruje da će ih voditi bolje, i na kraju zatvoriti svoj ured. Nadala se da će tako preoblikovati ulogu predsjednikove supruge, i to ne samo u Čileu nego i diljem svijeta.

Međutim, prvo je morala uvjeriti ljude i vladu da njezin plan nije radikalan i da bi nove generacije trebale mijenjati tradiciju i birokraciju. Cilj je bio da njezine promjene nadžive i nju samu. Ipak, kada je krenula zvati ministre i članove zaklada, nitko joj se nije htio javiti. 

Članovi zaklada opirali su se toj ideji, a dječji orkestar nije želio izgubiti prestiž koji im donosi nazočnost prve dame. "Funkcija prve dame ne govori ništa o meni kao osobi. Nitko ne govori o mojim vještinama, diplomama ni iskustvu, bitna im je samo titula", izjavila je.

Koncept prve dame američki je trend

Prisegnuvši u ožujku, Borić je postao najmlađi lider u Latinskoj Americi, jedan od nekoliko ljevičara koji sada preuzimaju vlast u cijeloj regiji. Irina Karamanos je aktivistica za prava žena koja mu je pomogla pobijediti na izborima. 

Koncept prve dame je američki trend, još od Dolley Madison, supruge četvrtog predsjednika SAD-a, koja je pomogla u opremanju Bijele kuće i bavila se socijalnim pitanjima. Eleanor Roosevelt i Jacqueline Kennedy unaprijedile su tu ulogu pred očima javnosti i stvorile očekivanja da prva dama mora u stopu pratiti predsjednika.

Karamanos nije prva koja ne želi biti prva dama. Prisjetimo se samo Melanije Trump. Tu je i Anne Malherbe Gosselin, supruga bivšeg predsjednika Ekvadora Rafaela Corree, koja je uglavnom bila odsutna. U Meksiku je Beatriz Gutiérrez Müller, supruga predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, nastavila raditi kao sveučilišna profesorica.

Povjesničari kažu da je Jill Biden, koja je dugo predavala englesku književnost na Northern Virginia Community Collegeu, prva dama SAD-a koja je imala plaćen posao izvan Bijele kuće dok je njezin suprug bio predsjednik.

Karamanos ispunila obećanje, a Boriću pao rejting

Ali ni jedna od ovih žena nije preispitala svoju ulogu dok je bila na dužnosti kao što Karamanos pokušava, kaže za The Independent Carolina Guerrero, čileanska politologinja. U Sjedinjenim Državama, kaže povjesničarka Sveučilišta Ohio Katherine Jellison, takav bi pokušaj bio "politička bomba".

Početkom listopada, nakon osam mjeseci izbjegavanja medija, Karamanos se pojavila u javnosti i objavila da je ispunila obećanje. "Institucionalna uloga prve dame kakvu sada poznajemo će prestati", izjavila je pred novinarima.

Nakon par tjedana Irina je organizirala sastanak predvodeći odbor od desetak ljudi koji su glasali o njezinom planu da odvoji njihovu zakladu i znanstveni muzej od ureda prve dame. Objasnila im je, većinom puno starijim ljudima od sebe, da bi bilo primjerenije da to vodi osoba koju odredi ministar kulture.

"Predsjednikova partnerica bira samo da bude njegova partnerica, a ne predsjednica zaklada", izjavila je tom prilikom. Odbor je jednoglasno odobrio njezin plan, ali mnogi Čileanci nisu.

Borićeva popularnost pala je na nisku razinu, rejting mu je bio samo 27 posto u jednoj anketi. U rujnu je doživio najveći neuspjeh dosad, kada su glasači odbacili novi ustav koji je promicao.

Pročitajte više