Queer: Neonsko osvjetljenje, bijeli zidovi, sterilnost i narušena intima

QUEER festival jučer je imao izuzetno posjećen program na tri lokacije: u prepunoj polukružnoj dvorani teatra &TD, iznimno je zanimanje publike pobudilo djelo miljenika festivala, Paris bugarskog umjetnika Ive Dimčeva. Predstava je bila posvećena gradu iz naslova i načinu na koji on vrši utjecaj na svoje stanovnike, a posebice na imigrante-umjetnike, poput samog izvođača Christiana Bakalova koji već 20 godina živi u Parizu, i koji je autora inspirirao za djelo.

U 21 sat u Galeriji SC pred zagrebačkom je publikom izvedeno djelo francuskog autora Alaina Buffard, Good Boy, koja je u festivalski repertoar opet uvela pitanje tijela: neonsko osvjetljenje i bijeli zidovi galerije isticali su motive sterilnosti, bolničkog ozračja, i deseksualizirane tjelesnosti narušene intime s kojima se suočava nezdravo tijelo u društvu.

U bivšoj tvornici lijekova Mediki u Pierottijevoj, party kolektiv DeMode rasplesao je posjetioce, u mješovitom sastavu posjetitelja i izvođača s festivala

Danas se Queer seli na još jednu lokaciju: u Histrionskom domu, Ilica 90,  u 19 i 30 i u 21 i 30 sati izvode se predstave Les inconsolés i Les Sylphides. Autor Alain Buffard u večerašnjoj predstavi publiku će konfrontirati s tabu temom seksualnosti u njenim različitim oblicima, ne prezajući ni od teme seksualnosti u tinejđera, naročito provokativnoj u kombinaciji s intergeneracijskim, i implicitno izraženim incestuoznim odnosom. 

Druga po redu predstava, produkcija mladog francusko argentinskog dua koreografa i plesača Françoisa Chaignauda i Cecilie Bengolee razotkriva ranjivost tijela i njegove potrebe. Silfe su mitska i nematerijalna bića koja egzistiraju kao djelići mašte i kao takvi mogu biti poveznica između dva svijeta – svijeta živih i svijeta mrtvih. François Chaignaud i Cecilia  Bangolea stvorili su, međutim, drugačije čitanje priče o silfama eksperimentirajući s pomagalima koji onemogućuju vitalne tjelesne funkcije ili ih smanjuju na minimum. Predstava Les Sylphides efektno i nemilosrdno dolazi do novih razumijevanja ljudskog tijela, njegovog propadanja i mogućnosti ponovnog rođenja.

Večeras avangardna i progresivna glazba uz gostovanje ljubljanskog kolektiva Sindikat

Večeras se noćnim pticama u Mediki u Pierottijevoj nudi opet party delikatesa: Blitz kidz, urbani umjetničko-glazbeni projekt koji već neko vrijeme Zagreb pokušava pretvoriti u meku hrvatskog fun timea kroz nastupe i performanse alternativnih DJ-a, bendova i performera, danas će nam servirati novu porciju avangardne i progresivne elektronske glazbe uz gostovanje ljubljanskog kolektiva Sindikat i lokalni support DJ Mixela.

Iako su relativno kratko na sceni, Sindikatovci su vrlo brzo stekli kultni status ljubljanskog party undergrounda. Njihovi beskompromisni i ekstravagantni tulumi proširuju horizonte i postavljaju nove standarde ljubljanske clubbing scene. Pretprodaja karata: Galerija Showroom, Teslina 7 do 18 i 30s ati i u Histrionskom domu prije izvedbi.

D.D.

Pročitajte više