Radite li i vi ove stvari kad igra Hrvatska?

Foto: 123RF

NIJE tajna da prije važnih utakmica posežemo za svim mogućim sredstvima, pa tako i za malim ritualima za koje vjerujemo da ipak donose sreću našoj reprezentaciji ili najdražem klubu.

Za ritualima posežu i sami nogometaši, a za vas smo izdvojili najzanimljivije.

Od tankiranja auta do gaća naopako

Slavni Cristiano Ronaldo tako ima svoje male rituale koji se odnose na mjesto sjedenja – u avionu uvijek sjedi u prvom redu i iz njega izlazi prvi, dok u autobusu uvijek sjedi iza. Ritual sa sjedenjem imao je i legendarni John Terry, koji je u autobusu uvijek morao sjediti na istom mjestu. Otkrio je i kako je prije važnih utakmica uvijek slušao isti CD Ushera.

Jedan od zanimljivih rituala za koji je vjerovao da mu donosi sreću imao je Adrian Mutu, koji je jednom prilikom otkrio kako gaće nosi naopako, ali i Pepe Reina, koji prije svake domaće utakmice ide natankirati auto i uvijek parkira na istom mjestu. Neki nogometaši imaju i svoje rituale kad dođe na red pjevanje himne. Mario Gomez tako nikad nije pjevao himnu u potpunosti, a Tomaš Rosicky od juniorskih dana nije pjevao glasno jer je shvatio da u tom slučaju gubi, pa je jednostavno prestao pjevati. Malim ritualima odani su i hrvatski nogometaši. Ivan Rakitić tako uvijek prvo bandažira lijevu nogu, zatim stavlja lijevu čarapu pa lijevu kopačku, a prvi korak na terenu radi desnom nogom. Mario Mandžukić otkrio je kako bijele trake na njegovim zapešćima nisu imale neku svrhu osim što su dio rituala.

Koliko daleko može otići stvar s ritualima, najbolje dokazuje potez Kolo Tourea, koji je uvijek izlazio zadnji iz svlačionice te je 2009. godine u susretu Arsenala i Rome odbio izaći iz svlačionice jer su tamo sanirali ozljedu njegovom suigraču. Toure nije htio izaći, pa je utakmica počela bez ove dvojice igrača.

Pitali smo vas koji su vaši mali rituali

Hrvati su odani svojim malim ritualima prije utakmica, za koje vjeruju da donose sreću, a cijela stvar je eskalirala 2018. kada smo osvojili senzacionalno drugo mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Tada smo, priznajemo, kako su faze natjecanja odmicale, počeli čak raditi iste stvari tijekom dana kao i zadnji put kad smo pobijedili ne bi li nam to možda opet donijelo sreću.

Naša Matea (24) iz Zagreba otkrila je kako ima čak nekoliko rituala prije važnih utakmica nogometne reprezentacije.

"Na dan utakmice odmah ujutro obučem hrvatski dres i tako hodam po gradu, odlazim na posao, čak i ako imam neki sastanak s klijentima. Ako sam prvu utakmicu gledala negdje u gradu s ekipom i pobijedili smo, odlazim odmah ujutro rezervirati taj isti stol." S njom se slaže i sugrađanin Bojan (31), koji kaže kako isto ima ritual vezan uz mjesto gledanja utakmice. "Gdje odgledam prvu utakmicu, tu gledam i sve ostale. Znao sam moliti konobare u kafićima da imam isti rezervirani stol do kraja prvenstva." Bojan nam je otkrio i kako ima jedan ritual vezan uz njegov automobil. "Prije važnih utakmica odmah ga ujutro odvezem na pranje i postavim na njega navijačke rekvizite."

Većini vas koje smo pitali sretni rituali podrazumijevaju druženja. Ana (21) iz Virovitice kaže kako prije svake utakmice cijela obitelj i prijatelji dođu na ritualno druženje.

"Utakmice uvijek gledamo doma, svi zajedno. Dogovor je da svatko ima neki od navijačkih rekvizita, često ukrasimo i prostor. Pjevaju se navijačke pjesme, uživamo u jelu, piću i dobrom nogometu. Prošlo Svjetsko prvenstvo smo tako odgledali svi zajedno i planiramo tako krenuti i s ovim Europskim prvenstvom."

Ante (36) pak otkriva kako utakmice uvijek gleda s istim prijateljem. "Cijelo sam Svjetsko prvenstvo odgledao s frendom iz kvarta i sve smo utakmice dobivali do samog finala kad je frend bio na putu, pa nismo mogli zajedno gledati. Planiram ga rezervirati za druženje i cijelo ovo prvenstvo", našalio se Ante. Dodaje i kako ima još jedan ritual, naime, prije svake utakmice otrči 5 kilometara, kaže, za sreću. 

Neki naši sugovornici ostaju odani ritualima za koje misle da im donose sreću, čak i ako to podrazumijeva da neće gledati cijele utakmice. Tihana (24) kaže kako prošlo Svjetsko prvenstvo nije pogledala ni jedno prvo poluvrijeme. "Sve je krenulo kašnjenjem na dvije utakmice, nisam stigla pogledati prva poluvremena i obje smo te utakmice dobili. Zatim sam to počela raditi namjerno i gledati samo druga poluvremena, osim finala, gdje sam htjela sve odgledati, i eto kako je završilo."

Najdraži ritual za vrijeme utakmice

Možda prije važnih utakmica nemamo svi iste rituale, ali zato za vrijeme utakmice svi uživamo u dobrom druženju, omiljenim grickalicama te komentiranju nogometnih majstorija. Ovog nogometnog prvenstva vaš sretni ritual može biti druženje uz Kviki gric, omiljenu navijačku grickalicu koju osim u slanom izdanju možete pronaći i u pikant verziji te s okusom pancete.

Kviki gric legenda je koja se gricka i svako gledanje utakmice čini boljim. 

Uživajte u grickanju ove navijačke legende, a ovog mjeseca možete i spojiti ugodno s korisnim te sudjelovati u nagradnoj igri.

Kupite li Kviki grickalice u Konzumu i/ili Plodinama u vrijednosti od 30 kn, možete sudjelovati u Kviki nagradnoj igri. Sačuvajte račun i prijavite se za super nagrade ovdje.

Požurite jer nagradna igra traje do 30.06.2021.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više