Razotkivene sve tajne Djeda Božićnjaka iz shopping centra

Foto: 123rf

I KOD NAS je Djed Božićnjak u shopping centru sve popularniji, no maheri na tom području su Amerikanci. Tamo Božić nikako ne može proći bez brojnih Djedica koji na ulicama i u trgovačkim centrima uveseljavaju najmlađe.

Naizgled se to čini kao prilično lagan posao – odjenete odijelo, stavite kapicu i bradu i to je to. Ipak,  kao i u svakom poslu, i ovdje postoje tajne zanata koje znaju samo sezonski "djedice“.

1. Vjerovali ili ne postoji Sveučilište za Djedove Božićnjake koje vodi korporacija Noerr Programs. Nakon što na njemu diplomirate, Noerr vas šalje u jedan od 278 najvećih trgovačkih centara u SAD-u


2. Ako želite biti kvalitetni Djed Božićnjak, važno je upamtiti ovo pravilo – nikada ne izlazite iz lika. Dakle, što god da se dogodi, dok ste na poslu, vi se zovete Nicholas i dolazite sa Sjevernog pola.

3. Djedice znaju gdje se nalaze tajni toaleti i većinom koriste isključivo njih kada moraju na WC. "Ovo se nadovezuje na pravilo da ne smijemo izlaziti iz lika. No da bih obavio nuždu, moram djelomično skinuti odijelo, zato mi je važno da me nitko ne vidi", objasnio je jedan od djedica.

4. Ukoliko ste kao mali vidjeli Božićnjaka u trgovačkom centru, a on je nestao na nekoliko minuta pa se vratio – postoji mogućnost da se nije vratila ista osoba. Naime, djedice se ponekad zamjenjuju tijekom radnog vremena. To se događa u situacijama kada nekome od njih završi smjena ili prilikom hitnih slučajeva.

5. Što se tiče novca, ovi blagdanski glasnici ne mogu se požaliti. Za dvotjedni posao zarade peteroznamenkastu svotu novca – točnu cifru ne žele otkriti. Ipak, plaća ovisi i o lokaciji centra u kojem su smješteni. Što je centar popularniji – to je plaća veća.


6. Djedicama se vesele sva djeca zato oni moraju proći edukaciju na kojoj uče kako se prilagoditi djeci s posebnim potrebama. Primjerice, nemojte se iznenaditi ukoliko vidite djedicu koji s gluhim djetetom priča na znakovnom jeziku. Jednako tako, sveučilište ih uči i osnovama španjolskog, budući da je velikom broju tamošnje djece upravo to materinji jezik.


7. Ako ste mislili da se možete prerušiti u Djeda Božićnjaka i zavarati službenog djedicu da ste njegova zamjena – grdno ste se prevarili. Naime, bradati junaci imaju svoj tajni pozdrav kojim vrlo lako mogu provjeriti jeste li zaista jedan od njih.

8. Djedice nikada ne daju lažna obećanja. Dapače, jedno od glavnih pravila njihovog koda je nikada ne obećati djeci sve što žele. Razlog tome je taj što klinci nerijetko imaju prilično skupocjene zahtjeve ili one neispunjive – na primjer, zažele pravog pravcatog jednoroga. Kako bi olakšali roditeljima, djedice ništa ne garantiraju, već jednostavno kažu da će dati sve od sebe da im ispune želju ili pak traže od djece da kažu koja im je druga želja.

9. Iako je jedan od zaštitnih znakova Djedova Božićnaka "Ho-ho-ho!“, smijeh nije nešto što je svaki od njih dužan izvoditi. Ravnateljica insituta je pojasnila da smijeh pokušavaju prilagoditi osobnosti svakog kandidata zasebno, da bi djelovao što prirodnije.

10. Posljednje i najvažnije pravilo glasi: "Ako ne znate slušati – nemojte ni pokušavati postati djedica u crvenom." Na svom se poslu naši junaci susreću i s djecom koja su tužna ili se osjećaju izgubljeno, a vaša je zadaća oraspoložiti ih. S druge strane, neka djeca imaju problem s ponašanjem, a vaša vještina govora jedino je što ih može smiriti. Stoga je najvažnije ostati smiren, slušati što vam djeca govore, pružiti im suosjećanje i osigurati da sve prođe baš onako kako treba.

 

Pročitajte više