Recesija - Serijski ubojica

BIT ĆE ovo brutalna godina za mnoge američke serije koje nisu zadovoljile prohtjeve velikih kuća koje zahvaljujući recesiji moraju ozbiljno razmisliti vrijedi li uopće nastavljati sa snimanjem serija od kojih su neke s emitiranjem započele tek nedavno.

Fanovi mnogih hit serija koje ima nezanemarivu, ali ipak nedovoljno financijski i brojčano relevantnu bazu poklonika već su počeli s pisanjem peticija jer jesenska shema mnoge bi poklonike mogla iznenaditi izostankom nastavka njihovih omiljenih televizijskih proizvoda.

"Pushing Daisies" - još jedan u nizu propalih projekata nadarenog, ali neshvaćenog Bryana Fullera

"Pushing Daisies" je unatoč peticijama ukinuta, a riječ je o još jednom u nizu propalih projekata nadarenog, ali neshvaćenog Bryana Fullera čiji su projekti "Wonderfalls" i "Dead Like Me" naišli na otpor većeg broja gledatelja iako je u sva tri slučaja riječ o serijama koje su okupile mali, ali vjeran broj gledatelja koji su smatrali da je riječ o kultnim uracima.

Ništa od povratka Christiana Slatera - kraj "My own worst enemyja"

Istu je sudbinu doživjela i "My own worst enemy" koja je trebala označiti povratak Christiana Slatera.

"Kings" - najbolja serija u kategoriji "potencijalnih otpisanika"

Prva, i bez ikakve sumnje najbolja serija u kategoriji "potencijalnih otpisanika" koji neće doživjeti drugu sezonu, NBC-eva je tvorevina "Kings" iza koje stoji Michael Green koji iza sebe ima cijenjene produkcije kao što su "Heroji" i "Smallville", a u jednoj je od ključnih uloga i briljantni Ian McShane kojem bi ovo bila već treća serija koja završava prije vremena (loše prihvaćeni "Trust" i "Deadwood" čiji službeni završetak još uvijek nismo pogledali). Ključni problem je cijena pojedine epizode koja ponekad prestiže 4 milijuna dolara, a čelnici drže da je to prevelika cijena za seriju koja je u svojih pet emitiranih epizoda nakupila "samo" 6 milijuna gledatelja. 

Kraj i za "Zakon braće"

Ljubitelji serije "Terminator: Sarah Connor chronicles" nemaju su čemu radovati jer ionako kritički loše prihvaćena serija službeno je završila 10. travnja. Pad gledanosti od preko 50% u drugoj sezoni bio je presudan. "Zakon braće" službeno završava nakon pauze s posljednjih šest epizoda, a "Dollhouse" u koju se polagalo mnogo nade (iako je riječ o navučenoj priči koja evocira "Nikitu") konačno će završiti u petom mjesecu nakon samo 8 epizoda s tim da FOX posljednju epizodu neće ni emitirati. Podjednako katastrofalan finiš imat će i NBC-ev comeback projekt "Knight Rider" iako je u ovom slučaju riječ o opravdanoj odluci pošto je riječ o zaista nekvalitetnom proizvodu koji nije zadovoljavao ni publiku sklonu trash izletima.

Definitivno je ukinuta i sasvim solidna detektivska serija "Life"

Velik broj ukinuća na NBC-u rezultat su nadolazećeg "Jay Leno Showa" koji će doslovno isisati 5 sati programa tjedno.

To će se negativno odraziti na mnoge projekte od kojih su mnogi, realno gledajući, sasvim pristojni proizvodi koji, nažalost, ne donose istu količinu perja kao Leno.

U tu skupinu spadaju i obožavani "Chuck" koji je nešto kao "nerdovskija" verzija "Aliasa", "Moje ime je Earl", "Zakon & red" i "Medij" koje smo imali prilike pratiti i na našoj televiziji, a definitivno je ukinuta i sasvim solidna detektivska serija "Life".

Samo ogromna popularnost može "Southland" održati na životu

NBC velike nade polaže u svoju najnoviju seriju "Southland" koja prati avanture losanđeleskih hard-core murjaka, a novina je i to da je jedan od likova otvoreno gay. Nažalost, u isto vrijeme, ovo je "make you or break you" situacija i samo ogromna popularnost može ovu novu seriju održati na životu.

Bill Gormanova predviđanja ne govore ni u prilog opstanka "Svi mrze Chrisa", relativno gledljivog "Reapera" čija se gledanost neprestano muva oko 2 milijuna gledatelja, a situacija nije sjajna ni za povratničku seriju "Cupid" (prvi puta serija se pojavila '98 i bila ukinuta) koja se tek nedavno pojavila.

"Stažisti" su napokon ukinuti

Nekada izrazito popularna serija "Stažisti" koja se prikazivala i kod nas, nakon niza sezona od kojih su mnoge bile posljednje, napokon je ukinuta na nezadovoljstvo mnogih obožavatelja koji su redovito pratili avanture mladih liječnika u ovom "bromance" serijalu. Posljednja, jednosatna epizoda bit će prikazana 9.svibnja i scenaristi obećavaju da će ime Domara napokon biti otkriveno.

"Fringe" - jedini spomena vrijedan nasljednik "X-Filesa"

"Fringe" J.J.Abramsa (Lost, Cloverfield, Alias) koja je po mnogima jedini spomena vrijedan nasljednik "X-Filesa" ("Jedanaesti sat" slične tematike isto tako nije u sjajnom razdoblju) također bi mogao skončati već nakon prve sezone, ali još je prerano za takve vijesti.

2009.na male ekrane donijet će cijeli niz odličnih novih projekata, ali bit će i posljednja za mnoge serije koje smo gledali i voljeli.

Hrvoje Marjanović
Foto: NBC

Pročitajte više