Reva NXR: Na struju za 10.000 eura

POČETKOM iduće godine startat će proizvodnja simpatičnog gradskog automobila pogonjenog električnom energijom čija se cijena, ovisno o opremi i vrsti akumulatora kretati od 9.995 eura na više.

Reva NXR je gradski četverosjed pokretan električnim pogonom kojeg čine elektromotor i set Li-Ion baterija. Maksimalna brzina je 104 km/h, a autonomija s jednim punjenjem je oko 160 km. U tom slučaju za punjenje je potrebno oko osam sati.

Korištenjem rapid chargera vrijeme punjenja se skraćuje na samo 90 minuta. Primjera radi, 15-minutno punjenje je dovoljno 40 km vožnje.

Reva NXR od serijske opreme između ostalog ima keyless sustav i naprednu telematiku opremljenu sustavom upozoravanja po pitanju preostale akumulirane energije, kao i SMS sustav komunikacije.

Reva NXR u Intercity izdanju stoji 14.995 eura (bez baterija) čemu valja pridodati mjesečni paušal za najam baterija.  Izvedba City koja koristi jeftinije olovne akumulatore vozi brzinama do 80 km/h i ima autonomiju od svega 80 km, a stoji 9.995 eura (bez baterija).

Također, na tržištu bi se trebala naći i izvedba s dva sjedala i targa krovom, imena NXG (NeXt Generation), koju će karakterizirati veća autonomija (200 km) i brzina (130 km/h), ali i cijena od čak 23.000 eura, dakako bez baterija. 

Kako god, Reva stacionirana u Bangaloreu u Indiji ima velika očekivanja. Trenutno se gradi nova tvornica kapaciteta proizvodnja od oko 30.000 vozila godišnje.

Globalni nastup u suradnji s General Motorsom

Tek nekoliko dana nakon lansiranja svojih noviteta iz New Delhija dolazi vijest kako su GM Indija i Reva najavili partnerstvo u proizvodnji električnih automobila za indijsko tržište. GM Indija i Reva će zajednički razvijati platforme, tehnologiju te napredne sustave kontrole električnih vozila. Cilj im je stvoriti i ponuditi na tržištu cjenovno pristupačan mali automobil za indijske kupce. 

U središtu interesa GM-a nekoliko je energetskih alternativa i naprednih tehnologija koje zadovoljavaju razne potrebe kupaca iz cijelog svijeta. GM smatra da vozila s električnim pogonom, temeljena na baterijama i tehnologiji gorivih ćelija, predstavljaju najbolje dugoročno rješenje za održiv prijevoz za osobne potrebe.  U tu je svrhu GM nedavno otvorio novi Global Battery Systems Lab, najveći i tehnološki najnapredniji baterijski laboratorij u SAD.

Kao što smo i najavili prije četiri godine, samo je pitanje vremena kada će, kako se to kaže,učenici nadigrati učitelja.

Pročitajte više