Rijedak primjerak Ustava SAD-a na aukciji, mogao bi se prodati za 30 mil. dolara

Foto: EPA

ORIGINALAN primjerak američkog Ustava, jedan od samo dva za koja se zna da su u privatnom vlasništvu, bit će prodan na aukciji u prosincu, a očekuje se da bi mogao postići cijenu od 30 milijuna američkih dolara, objavio je Sotheby's.

Konačna verzija američkog Ustava tiskana je u 500 primjeraka i podijeljena sudionicima Ustavne konvencije 1787., uključujući Georgea Washingtona, Alexandera Hamiltona i Bena Franklina, ali gotovo svi su s vremenom izgubljeni. Sačuvano ih je, koliko se zna, 13, od kojih je 11 u vlasništvu vlada i institucija.

Mogao bi doseći cijenu od 30 milijuna dolara

Prošle godine jedan od dva primjerka u privatnom vlasništvu prodan je za 43.2 milijuna američkih dolara. Kupio ga je menadžer hedge fonda Ken Griffin, koji je ponudio više od skupine 17.000 investitora u kriptovalute koji su prikupili 40 milijuna dolara ne bi li kupili dokument, obećavajući da će biti izložen na javnoj digitalnoj domeni.

Griffin je postavio rekord za najvišu cijenu ikad plaćenu za povijesni dokument na aukciji, po Sotheby'su. Njegov primjerak Ustava izložen je u besplatnom javnom muzeju.

Drugi primjerak bit će prodan na aukciji 13. prosinca za iznos koji bi mogao dosegnuti 30 milijuna dolara ili čak i više, rekao je Richard Austin, stručnjak za rukopise i stare knjige pri Sotheby'su u New Yorku. Austin je rekao za AFP da bi "želio vidjeti da još neka privatna osoba ili možda skupina bude odgovorna za brigu o tom jako važnom dokumentu". 

Dokument će biti izložen u Sotheby'su u New Yorku od 4. studenoga.

Pročitajte više