Riješite Bealeove šifre i pronaći ćete ogromno skriveno blago

Foto: 123RF/Wikipedia

DO NAJVEĆEG blaga u Sjedinjenim Američkim Državama trebale bi dovesti Bealeove šifre, odnosno tri teksta koji čine svojevrsnu mapu. Nagađa se da blago čine tisuće kilograma zlata, srebra i dragulja, a njegov nalaznik postat će bogatiji za milijune dolara.

Prvi tekst opisuje lokaciju, drugi sadržaj blaga, a treći donosi imena vlasnika. Zasad je dešifriran samo tekst o sadržaju blaga.

Bealove šifre prvi se put spominju 1885. u jednom novinskom članku. Thomas Jefferson Beale navodno je 1820-ih zakopao blago na tajnom mjestu u okrugu Bedford u saveznoj državi Virginiji. Blago je pripadalo Amerikancu koji ga je našao u rudniku na sjeveru Santa Fea, koji je početkom 19, stoljeća bio španjolska provincija. Beale je bio vođa skupine pustolovaca iz Virginije koji su našli rudnik zlata i srebra dok su lovili bizone. Blago su kopali 18 mjeseci, a Beale ga je trebao transportirati u Virginiju i zakopati na tajno mjesto.

Nekoliko je puta posjetio tajno mjesto, zakopao blago,a zatim napisao tri teksta koja je spremio u metalnu kutiju te je 1822. godine predao vlasniku lokalnog hotela Robertu Morrissu kojem je vjerovao.

Nakon što su prošle 23 godine, a Beale se nije vratio, Moriss je otvorio kutiju. Počeo je dešifrirati tekst, no nije ispio,a kutiju je prije smrti predao prijatelju koji je dešifrirao drugu poruku pomoću Deklaracije nezavisnosti. Prvi i treći tekst objavio je 1885. u novinskom članku pod imenom James B. Ward. Objava je podigla prašinu i potakla lovce na blago da dolaze.

Neki stručnjaci sumnjaju u autentičnost članka, jer su uspoređujući objavljeni članak i šifrirana pisma uočili sličnost u stilu pisanja pa misle da su Thomas Jeffereson Beale i James B. Ward ista osoba. Posebice jer je podatke o Bealeu nemoguće naći, no moguće je da je to zbog toga što nema popisa stanovništva s početka 19. stoljeća.

Drugi misle da je Ward želio samo zaraditi na člancima jer ih je prodavao po 50 centa i bio siguran u dobru prodaju. 

Pročitajte više