Rinspeed eXasis: Prozirni automobil za rođendan

PO STAROM dobrom običaju najpoznatiji švicarski automobilski brand će na domaćem, ženevskom auto-salonu i ove godine predstaviti atraktivnu studiju.

S obzirom da ove godine obilježavaju tri desetljeća postojanja, Švicarci su ponudili nešto specijalno - potpuno proziran automobil.

Rinspeedov novitet nosi ime eXasis, a oblik cigare inspiriran je trkaćim automobilima s polovice prošlog stoljeća. Međutim, stilska figura vozila koji koristi i moderne elemente s modela Baja-1000 nije glavna atrakcija vozila.


Tu ulogu neće preuzeti niti motor. Dvocilidrični turbo-benzinac koji iz 750 ccm radnog volumena daje 150 KS pri 7.500 o/min i 150 Nm pri 4.500 o/min tu je tek da skrene pozornost kako sportaši mogu biti ekološki svjesni. Osim što može koristiti etanolsko gorivo, ovaj je motor zaslužan za uvjerljive vozne osobine.


Naime, ovaj će motor tek 750 kg tešku konstrukciju potjerati do 100 km/h za svega 4,8 sekundi, i tako sve do maksimalnih 210 km/h.

Mjenjač je sekvencijalni sa šest stupnjeva prijenosa, a pogon na stražnju osovinu. Iza 22-inčnih AEZ-ovih kotača s gumama mjera 265/30 sprijeda i 295/25 kriju se potentne kočnice. Sprijeda su to šest-klipne čeljusti s diskovima promjera 380 mm, a straga četiri-klipna i diskovi promjera 355 mm.


Šećer dolazi na kraju, a u ovom slučaju to je prozirna oplata vozila. Izvedena od potpuno novog plastičnog materijala dopušta da svatko zaviri u najdublju intimu eXasisa. Nema sumnje da će Rinspeedov štand i ove godine biti vrlo posjećen.

M.N.

Pročitajte više