Rio de Janeiro slat će ženama pilule za kontracepciju

BRAZILSKI grad Rio de Janeiro slat će besplatne pilule za kontracepciju ženama, uključujući tinejdžerke, u siromašnim četvrtima.

Gradski tajnik za zdravstvo Ronaldo Cezar Coelho rekao je da cilj tog programa, koji će početi u veljači, nije pojačati kontrolu rađanja u siromašnim područjima nego dati ženama s niskim primanjima iste prilike kakve imaju bogatije žene.

U sklopu tog programa, koji već uključuje besplatne lijekove za srčane probleme ili dijabetes, žene u Rio de Janeiru sada će moći dobiti pilule ili drugu kontracepciju na adresu po njihovom izboru.

"Sve žene koje se predbilježe za program planiranja obitelji moći će izabrati metodu kontracepcije koja im odgovara", rekao je Coelho.

"Također će imati pravo na tajnost njihovih podataka, iako mi ohrabrujemo roditelje da sudjeluju u planiranju obitelji i medicinskom savjetovanju".

Zajedno s pilulama svaka žena sudionica programa dobit će i prezervative za dodatnu zaštitu.

Coelho je dao na znanje da je ta tema izazvala polemike u Brazilu - najvećoj rimokatoličkoj zemlji - budući da se Vatikan protivi upotrebi kontracepcije.

Brazilski zakon dopušta većinu metoda kontracepcije, uključujući sterilizaciju, ali zabranjuje pobačaj osim u posebnim slučajevima.

Pročitajte više