Robert Downey Jr. stigao je daleko

Foto: Profimedia

ROBERT DOWNEY JR. stigao je daleko. Sinoć je osvojio svog prvog Oscara za sporednu ulogu u Oppenheimeru i time zaokružio svoju životnu priču koja nije bila nimalo laka. 

Iako mnogi Downeyja pamte kao uvijek prisutnu glumačku zvijezdu poznatu po možda manje zahtjevnim i blockbuster ulogama, Robertova životna priča zapravo je mnogo fascinantnija od svega što je ikad glumio. U počecima, 1980-ih i 1990-ih godina, Downey je često bio otpisivan kao "propali slučaj".

Sredinom 90-ih i ranih 2000-ih, Downey je nekoliko puta uhićen zbog optužbi vezanih uz korištenje droga. 

Bio je ovisan o kokainu, marihuani pa čak i heroinu te je nekoliko puta prošao program odvikavanja. Drogama je bio okružen još od djetinjstva. I majka i otac su bili ovisnici. Otac mu je prvi put marihuanu ponudio kad je Robert imao samo šest godina, a do osme je već bio razvio ovisnost. Kokain je prvi put probao kao dijete.

Preokret se dogodio 1999. godine kad je osuđen na tri godine zatvora zbog izbjegavanja obaveznog testa na droge. No, nakon što je proveo gotovo godinu dana u kalifornijskoj Ustanovi za liječenje ovisnosti o drogama, Downey je oslobođen i postao odlučan vratiti se na "pravi put". 

"Hvala mom užasnom djetinjstvu"

Upravo se na to osvrnuo u svom govoru na Oscarima.

"Želio bih zahvaliti svom užasnom djetinjstvu i Akademiji, tim redoslijedom", započeo je 58-godišnji glumac dok je primao Oscara. "Želio bih zahvaliti svojoj veterinarki, mislim svojoj supruzi, Susan Downey. Pronašla mi je kućnog ljubimca i voljela me, zato sam ovdje", rekao je glumac u svom govoru.

"Ovo je mala tajna, ja sam trebao ovaj posao više nego on mene. Chris je to znao", nastavio je pa zahvalio ostatku glumačke ekipe. "Stojim pred vama kao bolji čovjek zbog toga...", dodao je.

Inače, voditelj Jimmy Kimmel se sinoć tijekom dodjele našalio na račun Downeyjeve ovisnosti, što je mnoge razljutilo.

Pročitajte više