RTS se oglasio o tužbi Zabranjenog pušenja

Foto: Dejan Rakita/Zeljko Hladika/Pixsell

NAKON što je Zabranjeno pušenje najavilo da će tužiti RTS zbog zloupotrebe autorskih prava, odnosno zbog pjesama benda koje izvode Stefan Milenković i Nele Karajlić, Radiotelevizija Srbije se oglasila priopćenjem.

"Tužbeni zahtjev prema RTS-u je neosnovan. Radiotelevizija Srbije poštuje prava svih autora. Pravo na sve vidove korištenja vlastite snimke koncerta dr. Neleta Karajlića (Nenada Jankovića) i Stefana Milenkovića RTS je stekao na osnovu ugovora s organizatorom koncerta, koji je predmet tužbe muzičkog autora Davora Sučića, poznatog kao Sejo Sexon.

Na osnovu ovog ugovora RTS je snimio i emitirao navedeni koncert i postavio ga na svoj YouTube kanal, a organizator se obavezao da će regulirati prava svih autora čija su djela izvedena na ovom koncertu. RTS neće sudjelovati u javnosti poznatom osobnom sukobu dvojice bivših članova grupe Zabranjeno pušenje", kažu.

"RTS bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit"

Podsjetimo, Zabranjeno pušenje tuži RTS zbog emitiranja koncerta na kojemu je, kako kažu, Karajlić s Milenkovićem odsvirao više od 70% materijala na koji nisu imali pravo.

"Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu", rekli su ranije iz Pušenja.

"Oni su bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Sexonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli sljedeće pjesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il' bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka.

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekt kao svoj i time su grubo zloupotrijebili autorsko djelo", dodali su.

Pročitajte više